Sanovnik » Sanjati » M » Šta znači sanjati mezar i mezarje?

Šta znači sanjati mezar i mezarje?

Pomisao na mezar i na njegovo okruženje nikome ne izaziva lepe osećaje.  Svi se odmah sete tuge koju odande nose i gubitka dragih osoba. Takođe, kod većine ljudi je prisutan određeni strah od mezarja, od preminulih i nepoznanice koju zagrobni život predstavlja.

S obzirom da mezarje predstavlja prošlost, ovakvi snovi mogu imati dosta veze sa tim delom našeg života. Mogu ukazivati na neuspešno odmicanje od prošlosti ili na neznanje kako da iz prošlosti nešto naučimo i krenemo dalje. Isto tako, mezar je simbol zakopanog i nevidljivog, pomalo strašnog i nepoznatog, simbol truleži i prolaznosti. Pa, ipak, ne može se poreći da mezarje predstavlja tišinu, mir i spokoj, da izaziva određeno poštovanje prema pokojnicima.

Kada sve ovo uzmemo u obzir, jasno je da postoje mnogi načini na koje se mogu tumačiti snovi o mezarju pa im zato sanovnici pripisuju i pozitivna i negativna značenja, iako je ovih drugih mnogo više. Kakvo će biti tumačenje nekog sna zavisi mnogo od detalja u njemu i osećaja samog sanjača.

Sanjati mezar ili mezarje

Ako ste sanjali mezar ili mezarje, vrlo je moguće da ste na javi opterećeni nekim događajima iz prošlosti i da imate osećaj kako vas oni vuku nazad i sprečavaju da napredujete. Takođe je moguće da ste mnogo opterećeni svakodnevnim obavezama i problemima i da vam je potreban mir, odmor i odsustvo ljudi.  Ovakav san može ukazivati i na to da u sebi krijete neke tajne za koje smatrate da je najbolje da ostanu duboko zakopane, a moguće je i da se plašite da te tajne ne izađu na videlo. Isto tako je moguće da vam mezar u snu ukazuje na to da vas na javi neko pokušava „pokopati“ i sprečiti da napredujete.

Videti u snu mezar po danu

Ukoliko ste u svom snu videli mezar na danjem svetlu, na javi biste mogli doći u situaciju da jasno sagledate nešto što vam je do sada bilo nepoznato i nejasno. Moguće je i da ćete sami sebi priznati neke stvari koje ste odbijali realno sagledati. U svakom slučaju, mogli biste doći do rasvetljenja nečega što e duže vreme bilo „zakopano“.

Videti mezar u snu po noći

U slučaju da ste sanjali kako gledate mezar ili mezarje po noći, moguće je da još uvek niste spremni pogledati istini u oči kada su neke stvari u pitanju i da negirate ono što je svima očito. Takođe je moguće da se oko vas nalaze osobe koje nešto kriju i „muljaju“ i koje vas nastoje držati u neznanju kako ne biste mogli krenuti napred.

Sanjati da vidite ime na nišanu mezara

Kada u snu vidite svoje ime na nišanu mezara, to znači da ste na javi nezadovoljni svojim životom i da se osećate kao pokopani. Moguće je da se vaša okolina prema vama ne odnosi s poštovanjem i da vas opterećuju mnogim problemima pa vam se čini da to uskoro nećete više moći izdržati. Isto tako je moguće da ste uplašeni za sebe, da nemate dovoljno samopouzdanja i da strepite od neuspeha u onome što radite.

Ako ste sanjali da na nišanu vidite ime osobe koju poznajete, a ona je još živa, moguće je da ste zabrinuti za tu osobu i da znate nešto što ona ne vidi. Takođe je moguće da kroz san pokušavate pronaći načine da toj osobi pomognete jer se plašite da bi mogla loše završiti.

S druge strane, ovaj san se može tumačiti i kao vaša ljutnja prema nekome koga poznajete i kao podsvesna želja da se toj osobi za nešto osvetite.

Ukoliko ste u snu na nišanu videli ime osobe koja više nije živa, moguće je da u sebi osećate grižu savesti prema toj osobi ili žal za nečim što ste nekada delili. Takođe je moguće da će vas na javi nešto podsetiti na tu osobu ili će vam sećanje na nju i događaje koji su za nju vezani pomoći da rešite neki problem koji će vas zadesiti.

U slučaju da ste sanjali mezar i na nišanu videli nepoznato ime, na javi vas očekuje manji sukob sa nekim ko vam je sporedna osoba u životu ili sa nekim koga ćete tek upoznati. Moguće je i da ćete se naći u neprijatnoj situaciji koju će zakomplikovati neka treća osoba.

Sanjati dečji mezar

Kada sanjate ovakav san, to uvek ostavlja težak osećaj nakon buđenja i govori o tome da se ne možete pomiriti s nečim što smatrate nepravdom. Ubeđeni ste da je na javi nešto lepo i nevino „pokopano“ i nepovratno uništeno. Verovatno vas to još više boli i opterećuje jer ste svesni da ništa ne možete promeniti po tom pitanju.

Videti u snu da idete na mezar

Ako ste sanjali da vi odlazite na mezar, to znači da vas u narednom periodu očekuju manje teškoće koje će vas prilično iscrpiti. Moguće je i da ćete biti lakše bolesni, ali ćete sve to uspeti prebroditi. U svakom slučaju, pred vama je suočavanje sa nekim poteškoćama koje nije moguće izbeći, nego ih morate prevazići.

Sanjati da neko drugi odlazi na nečiji mezar predstavlja upozorenje za tu osobu i za ono što radi na javi. Moguće je da nepromišljeno srlja u svoju propast, a misli da je na pravom putu. Potrebni su joj saveti nekoga u koga ima poverenja i čije reči uzima za ozbiljno.

U snu se vraćati sa mezarja

Ukoliko ste sanjali da se vi vraćate sa mezarja, to je dobar znak. Ovakav san najčešće predstavlja poruku da ćete uskoro raščistiti sa nekim stvarima iz prošlosti koje su vas gušile i da ćete rasterećeno krenuti dalje. Uspećete prošlost ostaviti tamo gde joj je mesto, a vi ćete se vratiti svom sadašnjem životu.

Videti u snu da se neko drugi vraća sa mezarja predstavlja jasan znak da ćete sa jednom osobom rešiti nesuglasice i da ćete započeti miran život pun obostranog uvažavanja.

Sanjati da bežite sa mezarja

U slučaju da ste u snu videli kako uplašeno bežite sa mezarja, u narednim danima možete očekivati suočavanje sa nekim problemima koji će vas mnogo uznemiriti. Vratiće vam se neke neprijatne asocijacije na ranija dešavanja i nećete znati kako da se smirite. Pokušavaćete pobeći od toga, a da nećete biti svesni da je jedino rešenje da zastanete, sagledate stvari oko sebe kao one koje su prirodne i neizbežne i takve ih prihvatite.

Sanjati da ste na mezarju, da se plašite, ali ne bežite

Kada u snu vidite kako stojite na mezarju i osećate strah, ali ne bežite, to znači da ste vi osoba koja je spremna suočiti se sa neprijatnim stvarima i onda kada ih se plaši. Svesni ste da se nešto ne može izbeći i da od bežanja nema nikakve koristi jer nas to sustigne kad-tad. Bez obzira što ste zabrinuti i uplašeni, vi ste spremni da krenete u rešavanje problema koji vas muče.

Videti u snu otvoren mezar

Ako ste u snu videli otvoren mezar, u narednom periodu vas očekuje saznavanje neke tajne. Moguće je da ćete potpuno nesvesno otkriti nešto što nije bilo namenjeno vašim očima i ušima i da onda nećete znati šta s tim da radite. Osećaćete se pomalo nelagodno i moraćete dobro razmisliti kako dalje da se ponašate.

Videti prazan mezar u snu

Ukoliko ste sanjali da je neki mezar prazan, da u njemu nedostaje telo pokojnika, to znači da se na javi osećate emotivno ispražnjeno. Verovatno ste pomalo otupljeni svim onim što vas trenutno  opterećuje i živite na nekoj vrsti autopilota. I druge ljude oko sebe doživljavate kao bezosećajne i prazne, kao one koji vam nemaju šta dati.

Kopati mezar u snu

U slučaju da ste u snu kopali svoj mezar, u bliskoj budućnosti biste mogli lakomisleno ući u neke sumnjive poslove i na taj način sami sebi potkopati sigurnost koju trenutno imate. Bilo bi najbolje da dvaput razmislite o onome što vam se nudi i što izgleda previše dobro.

Sanjati da kopate tuđi mezar znači da vam namere prema nekoj osobi nisu najčistije i da to vaša podsvest poručuje kroz ovaj san. Možda biste trebali preispitati svoje motive i namere pre nego što bilo šta poduzmete u vezi te osobe. Kasnije može biti prekasno da nešto ispravljate.

Zagrtati mezar u snu

Kad sanjate da zagrćete vlastiti mezar, u narednim danima vas očekuje zdravstveno pogoršanje i nervoza. Moguće je da niste vodili računa o sebi i svom zdravlju pa je sada sve to došlo na naplatu. Morate biti pažljiviji prema svojim zdravstvenim potrebama i ne smete ih ignorisati. Nemojte se preopterećivati jer ćete se na kraju zbog toga sigurno pokajati.

Sanjati da zagrćete tuđi mezar znači da biste na javi mogli doći u situaciju da zbog vas neka osoba bude povređena. Neće vam to biti namera, ali će se tako stvari odvijati i jedno će voditi drugome. Pokušajte dobro razmisliti pre nego što napravite određene poteze i donesete neke bitnije odluke.

Videti u snu da neko zagrće mezar predstavlja upozorenje na nečije nečasne i sumnjive radnje. Morate otvoriti „četvore oči“ i biti vrlo oprezni kako se ne bi desilo da vas neko prevari i dovede u vrlo nepovoljan položaj. Nemojte biti naivni i ne verujte nikome pre nego što sve dobro proverite.

Videti u snu da oko mezara ima puno ljudi

Ako ste u snu videli kako oko mezara stoji puno ljudi, uskoro biste mogli shvatiti da niste napušteni ni prepušteni sami sebi. Imate prijatelje kojima je stalo do vas i vašeg napretka, na njih se možete osloniti i poveriti im ono što vas opterećuje. Vaša prošlost neće biti nikakva prepreka za to da vas nastave voleti i verovati vam. Ne trebate se plašiti da im pokažete kakvi ste i ko ste u stvari.

Sanjati da je mezarje pusto

Ukoliko ste u snu videli pusto mezarje, u narednom periodu biste mogli biti pomalo tužni i setni. Moguće je da će vam nedostajati drage osobe koje su daleko ili one koje više nisu među živima. Osećaćete se usamljeno i shvatićete, po ko zna koji put, koliko je sve nesigurno i prolazno. Srećom, ovo će biti kratkotrajan osećaj i uskoro će se sve opet vratiti u svoju normalnu kolotečinu.

Videti u snu da na mezar pada kiša

U slučaju da ste sanjali kako na mezar pada kiša, uskoro možete očekivati dolazak novih ideja koje će vam poboljšati poslovanje. Konačno ćete „isprati“ sve one negativnosti iz proteklog perioda i dobiti priliku da započnete nešto bolje.

U snu videti da je mezar prekriven snegom

Kada u snu vidite da je napadao sneg i da je potpuno prekrio mezar, to znači da će vam se neke stvari i događaji učiniti mnogo drugačijima nego što u stvari jesu. Povedite računa da vas ne zavedu i ne zaslepe lažna obećanja i „šarene igračke“ koje bi vam neko mogao ponuditi. Ubrzo će se desiti otapanje snega i opet će se jasno videti šta je ispod njega.

Sanjati da se s mezara osipa zemlja

Ako ste sanjali da se mezar ruši ili da se s njega osipa zemlja, u bliskoj budućnosti biste mogli doći do nekih novih saznanja koja bi vas mogla iznenaditi. Nećete očekivati ono što ćete videti i čuti pa ćete ostati potpuno zatečeni. Shvatićete da su neke stvari iz prošlosti sasvim drugačije nego što ste mislili.

Videti u snu mezar pun vode

Ukoliko ste sanjali da je mezar pun vode, to znači da ćete nekome nešto oprostiti i dozvoliti da se operu stari gresi. Nećete želeti da se nastave razvijati loši osećaji među vama jer niste osoba koja drugima želi loše. Nije vam namera da u životu rušite i uništavate, nego da gradite i popravljate.

U snu se moliti pored mezara

U slučaju da ste u snu videli kako se molite pored mezara, na javi će vam se ispuniti želja. Ostvariće vam se nešto što dugo priželjkujete i konačno ćete biti vrlo srećni. Uspećete ostaviti iza sebe prošlost i okrenuti se budućnosti.

Videti u snu da se neko drugi moli pored mezara znači da će vam se jedna osoba poveriti i ispovediti nešto što je dugo čuvala kao tajnu.

Sanjati da plačete pored mezara

Kada u snu vidite kako plačete pored mezara, to znači da ćete se pokajati zbog nečega što ste rekli i uradili. Moguće je da još uvek imate priliku uticati na tok događaja i popraviti neke stvari, ali uskoro te prilike više neće biti. Razmislite dobro o svemu dok ne postane prekasno.

Sanjati da ulazite u mezar

Ako ste sanjali da ulazite u mezar, u bliskoj budućnosti ćete sami sebi nešto priznati i raščistiti neke stvari sa sobom. Nakon toga ćete biti druga osoba i sve će krenuti nabolje. Bićete rasterećeni i osećaćete se kao ponovo rođeni.

Izlaziti iz mezara u snu

Ukoliko ste u snu izlazili iz mezara, na javi biste mogli dobiti novi polet i novu nadu oko nečega što vas je skoro dotuklo svojom negativnošću. Moguće je da ćete ugledati „svetlo na kraju tunela“ i da ćete dobiti volju za nastavak puta kojim ste mukotrpno išli.

Sanjati da perete nišan na mezaru

U slučaju da ste u snu prali nišan na mezaru, u stvarnosti ćete jako želeti da se nekome prikažete u što boljem svetlu i nećete hteti da vas ta osoba vidi „zaprljane“ i nedostojne njene pažnje. Biće vam mnogo važno da ostavite dobar utisak i svim silama ćete se truditi da to i postignete.

Sanjati da je nikla trava po mezarju

Kada u snu vidite da je nikla trava po mezarju to je znak da je vreme da ostavite prošlost tamo gde joj je mesto i da se okrenete budućnosti. Morate shvatiti da su neke stvari tamo gde i trebaju biti, a vi morate krenuti u drugom smeru. Što pre toga postanete svesni, pre ćete imati šanse da budete slobodni.

U snu videti da po mezaru raste trnje

Ako ste sanjali da je na mezaru izraslo trnje, uskoro biste mogli završiti odnose sa jednom osobom. Ne znači da ćete se svađati i biti u lošim odnosima, ali ćete svakako rešiti da tu osobu ubuduće imate samo kao poznanika u svom životu. Nećete hteti ulaziti u bilo kakve bliže odnose s njom i to će vam potpuno odgovarati.

Sanjati da uređujete mezar

Ukoliko ste u snu videli kako uređujete mezar, vi ste osoba koja mnogo radi na sebi i koja se često preispituje. Ne želite živeti u zabludama niti se bahatiti na bilo koji način i zato analizirate svaku svoju emociju i postupke. Važno vam je da živite u miru sa svojom okolinom, ali i sami sa sobom.

Sanjati da raskopavate/rušite mezar

U slučaju da ste u snu raskopavali mezar, na javi ćete biti mnogo besni zbog nečega. Moguće je da će vas naljutiti nečiji postupci ili reči koje ćete čuti. Na trenutke se nećete moći kontrolisati i to bi moglo izazvati loše posledice po vas. Potrebno je da postavite granice kada su vaše reakcije u pitanju i da razmislite pre nego što odreagujete. Nikada sve nije onako kao što izgleda i uvek se može drugačije rešavati.

U snu leći u mezar

Kada sanjate ovakav san, to znači da ste odustali od nečega i da više nemate snage da se za to borite. Preumorni ste od nastojanja da nešto postignete i sada ste od toga odustali. Međutim, sve to vas još više pritišće i stvara vam teskobu.

Sanjati da zovete pomoć iz mezara

Ako ste u snu zvali pomoć iz mezara, to znači da ste osoba koja je svesna da ne može sve sama i da će se ugušiti u problemima ako ne zatraži pomoć. Dobro ste postupili jer samo tako možete opstati i ostati prisebni. Tražiti pomoć ne znači slabost, nego dobru procenu i hrabrost.

U snu gaziti mezar

Ukoliko ste sanjali da gazite po mezaru, u narednom periodu biste mogli imati problema sa svojom familijom ili bližom rodbinom. Moguće je da se nećete složiti oko neke odluke koja će biti vezana za vaše pretke.

Sanjati da hodate mezarjem

U slučaju da ste u snu videli kako hodate mezarjem, na javi biste mogli pokazati poštovanje prema nekoj starijoj osobi s kojom niste bili baš u najboljim odnosima. Nešto će vas ponukati da promenite svoje mišljenje i nakon toga ćete se mnogo bolje osećati.

U snu uzeti zemlju sa mezara

Videti u snu da uzimate zemlju sa mezara predstavlja teškoću da se oprostite s nekim ili nečim u svom životu. Ne možete pustiti to nešto ili nekoga da ide svojim putem, a vi da nastavite svojim. Stalno se vraćate na istu tačku svog života i ne dozvoljavate sebi da napredujete.

Kada sanjate da ste poneli kući zemlju sa mezara to znači da uporno pokušavate vratiti neke stare vrednosti u svoju porodicu, ali to nailazi na veliki otpor.

U snu čuti galamu na mezarju

Ako ste u snu čuli neku galamu na mezarju, na javi vas očekuju razni pritisci i problemi. Dani će vam prolaziti u velikoj gužvi i obavezama pa nećete imati nimalo vremena za sebe. Takav tempo će vas dovesti do ruba iscrpljenosti i pucanja, a nagrada će biti minimalna. Na vama je da odlučite da li vam je sve to potrebno. Razmislite  da li trebate imati mir ili galamu u svom životu.

Sanjati da je velika tišina na mezarju

Kada u snu osluškujete tišinu na mezarju to znači da ćete uskoro pronaći svoj mir i biti zadovoljni sami sobom. Nećete se opterećivati glupostima i nebitnim stvarima, promenićete svoje prioritete i postaćete zaista srećni.