Sanovnik » Sanjati » Šta znači sanjati lestve (merdevine)?

Šta znači sanjati lestve (merdevine)?

Lestve su oduvek sredstvo pomoću kojeg dolazimo do nečega na visini i koje nam pomaže da sa te visine siđemo. Uspon može biti lakši ili teži, ovisno o tome da li sa sobom nosimo neki teret ili ne. Međutim, taj uspon i na javi i u snu uvek predstavlja dolazak do cilja.

Iako je silazak sa merdevina simboličan znak za neki pad i nazadovanje, to ne mora uvek biti tako. Taj silazak može značiti da smo se vratili tamo gde smo želeli ili da smo se spustili u neke dubine da bismo istraživali.

U svakom slučaju, lestve u snovima predstavljaju uspone i padove, kao i nastojanja da se nešto postigne vlastitim naporima. Od detalja u snu zavisi koliko će to biti pozitivno predskazanje, a koliko negativno i na šta će san tačno upućivati.

Sanjati lestve

Ako ste u snu videli lestve, vrlo je moguće da ste ambiciozna osoba i da se u društvu želite popeti na visoko mesto. Takođe je moguće da vam ovaj san predskazuje uspeh i napredovanje, kao i dolazak do onoga što želite. Međutim, moguće je i da vas san upozorava na neke neuspehe koji bi se mogli desiti pa je potrebno da budete oprezni u narednom periodu.

Videti u snu uspravljene lestve

Ukoliko ste sanjali lestve koje su stajale uspravno, u narednim danima biste mogli imati dobre prilike da ostvarite ono što želite. Ovaj san vam poručuje da se osvrnete oko sebe, da uočite mogućnosti koje su vam na raspolaganju i da ne propustite ono što će vam omogućiti brži napredak. Moguće je da ne vidite neke opcije koje vam se nude, a one vam mogu mnogo olakšati sve što radite.

U snu videti lestve naslonjene na zid ili drvo

U slučaju da ste u snu videli merdevine koje su bile naslonjene na nešto i spremne za penjanje, na javi možete očekivati dolazak pomoći i podrške od strane određenih osoba. Moguće je da na te ljude uopšte niste računali, ali će se ispostaviti kako su oni uvek bili tu za vas i spremni da vam pomognu kada zatreba. Iskoristite tu pomoć i podršku kako biste se popeli tamo gde želite stići.

Sanjati lestve na zemlji

Kada u snu vidite lestve koje leže na zemlji, to znači da ćete u bliskoj budućnosti morati kreativnije razmišljati i pokušati iskoristiti sve što vam se nudi da biste postigli ono što želite. Moguće je da ćete na tom putu iznenada naići na neke olakšavajuće okolnosti i da će od vas zavisiti koliko dobro ćete ih iskoristiti.

Penjati se merdevinama u snu

Ako ste sanjali da se penjete merdevinama, u narednom periodu ćete dobiti priliku da dosegnete ono što želite. Moguće je da će taj vaš uspon biti lakši ili teži, ali ćete na kraju svakako doći do vrha. Pred vama su mogućnosti koje će vam otvoriti mnoga vrata i koje će vas konstantno podizati na lestvici uspeha.

Sanjati da se penjete lestvama bez ikakvog tereta ukazuje na brz i lagan dolazak do željenog cilja. Nećete imati nikakvih otežavajućih okolnosti na tom putu i sve će vam teći prilično rasterećeno. Slobodno se upustite u „penjanje“ koje je pred vama jer se nećete razočarati rezultatom.

Videti u snu da se penjete lestvama i da nosite neki teret sa sobom ukazuje na to da ćete do svog cilja doći na malo teži način. Uspeh nije uopšte upitan, ali bi dolazak do njega mogao biti otežan nekim preprekama i teretom koji ćete morati poneti. U svakom slučaju, to nije nešto što vi ne možete izneti i na kraju postići uspeh kakav želite.

Videti u snu da se neko drugi penje lestvama znači da ćete uskoro biti svedok nečijeg uspeha, ali je moguće i da vam san ukazuje na to ćete koliko je jedna osoba ambiciozna i željna penjanja na društvenoj lestvici. Možda biste trebali pripaziti da joj se ne nađete na putu.

Silaziti lestvama u snu

Ukoliko ste u snu videli kako silazite lestvama, na javi vas mogu očekivati neka preispitivanja i provere. Moguće je da će biti potrebno da se vratite tamo odakle ste pošli kako biste nešto detaljno utvrdili. Takođe je moguće da ćete shvatiti kako je nešto što ste već imali bilo mnogo bolje nego što ste mislili i kako se želite tome vratiti. Međutim, ovakav san može ukazivati i na neke promašaje i neuspehe koji vas očekuju u skorije vreme i na koje se trebate pripremiti.

Sanjati da silazite lestvama bez ikakvog tereta u rukama ili na leđima predstavlja vaše lako prilagođavanje novonastaloj situaciji i onome što se od vas očekuje. Moguće je da ste svesni kako je život ispunjen usponima i silascima pa sve zajedno ne doživljavate tragično, nego kao novo i poučno iskustvo.

Videti u snu da silazite merdevinama noseći neki teret sa sobom ukazuje na težinu s kojom ćete doživeti ono što vas uskoro očekuje. Moguće je da će vam određeni neuspesi i gubici predstavljati veliko opterećenje ili da se nećete moći lako pomiriti sa vraćanjem na staru poziciju ili situaciju.

U snu pasti sa merdevina

U slučaju da ste sanjali da padate sa merdevina, u stvarnom životu možete očekivati neka „pokliznuća“ ili loše procene na putu ka ostvarenju onoga što vam je važno. Takođe je moguće da ste bili previše ambiciozni i da nije bilo realno da na takav način stignete tamo gde ste pošli. U svakom slučaju, očekuje vas neki iznenadni neuspeh, ali to nikako ne znači da ne možete krenuti iz početka.

Videti u snu da je neko drugi pao sa merdevina ukazuje na nečiju bahatost kojoj će iznenada dođi kraj. Moguće je da će jedna bezobzirna osoba biti iznenada sprečena u svojim namerama i da će se vratiti tamo gde joj je i mesto.

Sanjati da je na lestvama pukla prečka

Kada u snu vidite kako je na lestvama pukla prečka dok ste se penjali, to znači da će vas u bliskoj budućnosti iznenaditi nešto neprijatno. Moguće je da to neće biti velika neugodnost, ali će vas usporiti i prilično protresti u onome što radite. Nakon manje pauze, sve će se opet vratiti u normalu.

Sanjati drvene lestve

Ako ste u snu videli drvene lestve, to ukazuje na vašu potrebu da sve što radite bude prirodno i bez forsiranja. Moguće je da ste vi osoba tradicionalnih shvatanja i da na moderne „novotarije“ gledate prilično skeptično i sa odbacivanjem. Važno vam je da do svojih uspeha dođete na pošten i prirodan način, kako vam niko ne bi mogao ništa prigovoriti, ali i da vaša savest bude mirna.

Videti metalne lestve u snu

Ukoliko ste sanjali metalne lestve, u narednim danima biste se mogli osloniti na određena obećanja i tuđu pomoć. Moguće je da verujete kako su neke osobe spremne da vas podrže u nastojanjima da ostvarite uspeh i kako će vam dati čvrste elemente za koje ćete se uhvatiti. Nimalo ne sumnjate da će sve to izdržati test koji ćete zajedno proći.

Videti u snu samostojeće lestve

U slučaju da ste sanjali lestve u obliku slova A, odnosno one koje mogu same stajati, vi ste osoba koja ne traži i ne očekuje ničiju pomoć da bi ostvarila ono što želi. Oslanjate se isključivo na svoje snage, na znanje i sposobnosti koje imate. Ne želite se osećati dužni bilo kome i zato se trudite da sve odradite sami.

Sanjati građevinske lestve

Kada u snu vidite građevinske lestve, to znači da biste se u narednom periodu mogli obradovati nekom konstruktivnom projektu pomoću kojeg ćete lako ostvariti ono što ste zamislili. Bilo da se radi o poslovnoj ili o porodičnoj sferi vašeg života, ovaj projekat bi vam mogao rešiti neke probleme i dovesti vas do uspeha.

U snu videti vatrogasne merdevine

Ako ste sanjali vatrogasne merdevine, u bliskoj budućnosti bi vam se mogla pojaviti „ruka spasa“ pomoću koje ćete izaći iz nekih problema. Moguće je da ste u poslednje vreme bili u teškoj situaciji i da ste već izgubili nadu u poboljšanje, ali ćete ipak uspeti isplivati iz pomenutih problema. Neko će vam doneti spasonosno rešenje i pomoći vam da se popnete do vrha uspeha.

U snu proći ispod merdevina

Ukoliko ste u snu prošli ispod merdevina, na javi biste mogli propustiti neke dobre prilike i mogli biste se zbog toga kasnije kajati. Moguće je da nećete biti spremni na ono što će vam se pojaviti kao šansa i da ćete se uplašiti obaveza koje biste trebali preuzeti. Kasnije ćete uvideti da to nije bilo ni izbliza tako strašno kako vam se učinilo, ali će biti kasno da nešto po tom pitanju menjate.

Sanjati da ste zapeli za lestve

U slučaju da ste u snu videli kako zapinjete za lestve, u stvarnom životu možete očekivati spletke i tračeve zbog kojih će vam presesti određeni uspeh. Imaćete dobru nameru da nešto postignete i želećete da to bude u korist svih vas, ali ćete ubrzo shvatiti kako je to protumačeno na pogrešan način i već unapred osuđeno na propast.

Sanjati da su lestve pale na vas

Kada u snu vidite kako su lestve pale na vas, to znači da biste se trebali malo presabrati i zaustaviti u trci ka uspehu. Moguće je da u svom nastojanju da se negde popnete ne vidite jasno sve opasnosti koje vas vrebaju ili ne vidite koliko su klimavi temelji na kojima stojite. Zato biste mogli biti povređeni na razne načine i to morate shvatiti ozbiljno.

Sanjati da su lestve pale na nekog drugog predstavlja uskoro jasan uvid u nečije podle namere zbog kojih će imati samo štetu. Vrlo je moguće da će se jednoj osobi ubrzo obiti o glavu nešto što radi na nepošten način i da će zbog toga zažaliti.

Kupovati lestve u snu

Ako ste sanjali da kupujete lestve, u bliskoj budućnosti biste mogli ulagati u svoje obrazovanje i sticanje dodatnih znanja. To bi vam moglo omogućiti napredak na poslovnom polju i pomoći vam da svoje zvanje i diplomu podignete na viši nivo. Ovakvo ulaganje se uvek isplati i kad-tad dovede do mogućnosti prelaska na bolje radno mesto ili do samostalnog započinjanja neke delatnosti.

Videti u snu da neko drugi kupuje lestve ukazuje na nečiju nameru da na nepošten način dođe do određene pozicije. Moguće je da ćete uskoro saznati kako je neka osoba koristila mito da bi ostvarila neki uspeh.

Prodavati lestve u snu

Ukoliko ste u snu prodavali lestve, u narednom periodu biste se mogli upustiti u neke nepoštene poslove i mogli biste pokušati ucenom doći do onoga što želite. Koliko god da verujete da će ta vaša radnja ostati skrivena, morate znati da sve kad-tad izađe na videlo i bude raskrinkano, a tada će vam biti kasno da nešto popravljate.

Videti u snu da neko drugi prodaje lestve predstavlja mogućnost dolaska jedne nemoralne ponude od strane ozbiljne osobe. Bićete veoma iznenađeni takvim njenim ponašanjem i osećaćete veliko razočarenje zbog toga.

Sanjati da nosite merdevine

U slučaju da ste u snu videli kako nosite lestve, uskoro možete očekivati da ćete se s nekim pomiriti i uspostaviti vezu koja vam je nedostajala. Moguće je da ste mnogo patili zbog nesporazuma koje ste s tom osobom imali i da vam je falio mir u duši i savesti. Laknuće vam nakon pomenutog pomirenja i sve će dobiti mnogo drugačiji smisao.

Posuditi merdevine u snu

Kada sanjate da ste od nekoga posudili merdevine, to znači da ćete u narednim danima tražiti pomoć od jedne moćne osobe. Moguće je da će ta osoba pristati da vam pomogne pod uslovom da za nju odradite neke poslove koji vam se baš i neće dopasti. Na vama će biti da procenite i odlučite koliko vam je važno da dobijete to što ste tražili i da li je vredno truda i žrtve koju biste morali podneti.

Sanjati da vi nekome posuđujete merdevine predstavlja vašu iskrenu nameru da jednoj osobi pomognete u usponu prema željenom cilju. Vaša nesebična pomoć će biti veoma dragocena za tu osobu i ona vam to nikada neće zaboraviti.

U snu popraviti merdevine

Ako ste u snu videli kako ste popravili lestve, to znači da ćete se brzo i lako oporaviti nakon nekog neuspeha. Bez obzira što ćete doživeti manje gubitke, nećete se prepustiti očajavanju i kukanju, nego ćete skupiti preostalu snagu i raspoložive resurse pa ćete krenuti u popravke i obnovu. To će vam biti pametna odluka koja će vas uskoro dovesti do uspeha.

Sanjati da ste zaboravili lestve

Ukoliko ste sanjali da ste negde zaboravili lestve, na javi možete očekivati da ćete odustati od onoga što ste započeli i što vam je ranije bilo mnogo važno. Moguće je da ćete izgubiti volju i interesovanje za taj posao i da vam neće biti jasno šta vas je tome privuklo i zbog čega ste u to ulagali svoje vreme i energiju.

U snu ukrasti lestve

U slučaju da ste u snu ukrali lestve, u narednim danima biste se mogli poslužiti nekim spletkama i nečasnim radnjama da ocrnite nečiji rad i promovišete vlastiti. Moguće je da vam se to u prvi mah neće učiniti jako loše i da ćete smatrati kako se samo borite za sebe i pokušavate doći do uspeha, ali će vam uskoro postati jasno šta zaista radite i biće vas sramota.

Sanjati da je neko drugi ukrao lestve ukazuje na mogućnost prevare i nečasnog dolaska do određenih pozicija. Moguće je da će određene osobe iz vašeg okruženja pokušati uzurpirati neko mesto na vašu štetu i da će to uraditi prilično podlo.

Videti u snu lestve u kući

Kada sanjate da su lestve u kući, to znači da vas uskoro očekuje uspeh u porodici i idilični međusobni odnosi. Moguće je da ćete ostvariti sve što ste priželjkivali u vezi svoje porodice i da ćete imati priliku da taj uspeh zajedno i proslavite. Bićete veoma ponosni na neke članove vaše porodice i jasno ćete im to staviti do znanja.

Videti u snu lestve u garaži

Ako ste u snu videli lestve koje stoje u garaži, u bliskoj budućnosti biste se mogli baviti nekim zaboravljenim stvarima i podići ih na viši nivo. Moguće je da ćete dobiti priliku da te stvari ponovo stavite u centar dešavanja i da od njih izvučete veliku korist, ali i lično zadovoljstvo.

Sanjati da neko drži lestve

Ukoliko ste sanjali da vi nekome držite lestve dok se njima penje, u narednom periodu biste mogli biti čvrst oslonac jednoj osobi na putu kojim je krenula. Moguće je da ćete tu osobu savetovati, ali i finansijski pomagati kada god to budete mogli. Na vas će uvek moći računati i ta osoba je toga svesna.

Videti u snu da vama neko pridržava lestve dok se penjete predstavlja vaš osećaj sigurnosti i stabilnosti kada ste uz jednu osobu. Jasno vam je da vam je ta osoba glavno uporište u životu i  vaša velika snaga. Ne biste mogli ni zamisliti svoj uspeh bez te osobe, ali ni da preživite padove bez njene utehe.

Sanjati da idete gore-dole po lestvama

U slučaju da ste u snu videli kako idete gore-dole po lestvama, odnosno kako se penjete i silazite svako malo, u stvarnom životu se nećete moći odlučiti u vezi nečega. Moguće je da će vam se u jednom momentu učiniti kako trebate nešto uraditi i angažovati se u potpunosti na tom polju, a onda ćete misliti kako to ipak ne trebate raditi i kako se ne trebate mešati ni u šta slično. Biće vam jako teško da se odlučite.

U snu se plašiti penjanja po lestvama

Ako ste sanjali da se plašite penjanja po lestvama, to znači da se u stvarnom životu bojite izazova i da ih ne prihvatate lako. Niste sigurni u svoje sposobnosti i plašite se neuspeha pa se radije ni ne upuštate u nešto novo, niti pokušavate ostvariti veće ciljeve.

Sanjati stare merdevine

Kada u snu vidite stare merdevine, to znači da ćete se ponovo baviti nečim što je već bilo zaboravljeno. Moguće je da ćete opet pokušati doći do nečega od čega ste ranije odustali i da ćete nastojati ne ponavljati iste greške.

Sanjati nove merdevine

Ako ste sanjali nove merdevine, na javi vas očekuju nove prilike i mogućnost da krenete dalje sa svojim životom. Nešto ćete ostaviti iza sebe i početi iz početka kao potpuno nova osoba. To će vas osnažiti i uliti vam veru u postizanje uspeha na tom novom putu.