Sanovnik » Sanjati » K » Kosa – šta znači sanjati kosu?

Kosa – šta znači sanjati kosu?

Kosa se oduvek smatra ukrasom ljudske glave, ali i dokazom snage, jer zdrava i bujna kosa ostavlja takav utisak. Čak i životinje svojom kosom šalju određenu poruku. Konjska ili lavlja griva mogu imati vrlo upečatljiv efekat na posmatrača i sigurno nije slučajno što im je priroda podarila taj detalj.

Pogledom na nečiju kosu, nesvesno ili svesno, donosimo određeni sud o toj osobi. Procenjujemo da li je osoba uredna, neuredna, pomodna, originalna, opuštena, lenja i slično. Takođe, na osnovu izgleda kose, zaključujemo koliko je neka osoba „intelektualan tip“ ili koliko je zdrava.

Sve ove stvari možemo preneti i u tumačenje naših snova u kojima se kosa pojavljuje kao glavni motiv. S obzirom da je kosa deo tela koji najčešće menjamo i oblikujemo, njena pojava u snovima predstavlja određenu promenu ili spremnost na promene. Isto tako, kosa u snovima može predstavljati našu snagu i odlučnost, borbenost i želju da istrajemo u onome što nam je važno. Biblijski lik Samson je najbolji primer snage koju daje kosa.

Koliko je kosa moćna, govore nam i sve one vradžbine u koje se stavljaju vlasi kose i koje viđamo u raznim filmovima. Zato ona u snovima ima zaista poseban značaj i uvek upućuje na nešto bitno.

Nikako ne smemo zaboraviti estetski deo kose koji ima veliki uticaj na našu privlačnost i seksualnu želju. Dobro je poznato da određeni izgled i miris kose bude razne erotske maštarije kod oba pola. Zato sanjanje kose može predstavljati erotsku želju prema nekome ili želju za promenom na tom životnom polju.

U svakom slučaju, kosa u našim snovima ima i pozitivna i negativna značenja, ovisno o samom snu, a na nama je da razmislimo kako smo se osećali tokom sna i da ovde potražimo pojam koji najbolje opisuje način na koji smo kosu sanjali.

Sanjati kosu

Ako ste sanjali kosu, možete uskoro očekivati neke promene u svom životu. Ovisno o samom snu, te se promene mogu odnositi na vašu odlučnost da nešto sprovedete u delo ili se može raditi o promenama na polju zdravlja i ljubavi. Naravno da je nešto drugačije značenje ako ste u snu videli tuđu kosu, a ne svoju. Kosa u snu može predstavljati avanturu, ali i određene brige i probleme, što sve zavisi od detalja vašeg sna. U svakom slučaju, ako ste sanjali kosu, očekuje vas dinamičan period u životu.

Ukoliko ste u snu videli svoju kosu, moguće je da ćete biti izloženi nekim životnim testovima i iskušenjima. Na koje polje vašeg života će se to odnositi, zavisi od samog sna i njegovih detalja. Budite spremni na promene i aktivna dešavanja oko vas i u vama.

U slučaju da ste sanjali tuđu kosu, u narednom periodu biste mogli imati dinamične odnose s drugim ljudima i možda menjati svoj odnos prema njima. Neke stvari će biti pozitivne, a neke negativne, što svakako određuje vaš san i specifičnosti u njemu.

Sanjati dugu kosu

Kada sanjate svoju dugu kosu to znači da ćete ubrzo shvatiti na šta tačno trebate usmeriti svoju snagu i energiju. Postaće vam jasno gde leži vaša moć i šta je vaš glavni pokretač. Odbacićete sve ono što vas sputava i ograničava, a bazirati se na ono što vam daje snagu da dođete do zamišljenog cilja.

Videti u snu da neko drugi ima dugu kosu znači da ćete uskoro uvideti koje su stvarne mogućnosti neke osobe i koliko ona zaista vredi. Biće vam drago što tu osobu poznajete i što ste verovali u ono što radi.

Sanjati kratku kosu

Ako ste sanjali svoju kratku kosu, u narednom periodu ćete započeti niz poslova koji bi trebali doneti dobre rezultate u budućnosti. Svesni ste toga da ćete neko vreme morati pričekati dok ne stignu prvi plodovi tog rada, ali ćete onda moći bezbrižno uživati i samo pomalo održavati ono što ste sada započeli. Potrebno je verovati i biti strpljiv da „kosa poraste“.

Sanjati tuđu kratku kosu predstavlja dobru priliku da s nekim uđete u zajednički posao i da iskoristite dobre ideje. Verovatno ćete dobiti ponudu nekog poznanika da zajedno nešto pokrenete i to će biti prilika koju ne trebate odbaciti.

Videti u snu kosu do ramena

Ukoliko ste sanjali da vam je kosa do ramena, ni duga ni kratka, to znači da ćete biti u nekoj nedoumici i da nećete znati šta da odlučite. Sve opcije će imati mnogo dobrih i loših strana, a neće biti nikoga ko je u stanju da vam da stručan savet. Na vama će biti da sami procenite koliko logike ima u kojoj od mogućnosti i da se opredelite za onu koja najviše obećava.

Videti kosu muškarca u snu

U slučaju da ste sanjali mušku kosu, u bliskoj budućnosti vas očekuje veoma dinamičan period, pun akcije i raznih dešavanja. Imaćete nenadane preokrete na poslovnom planu, a samim tim i na planu međuljudskih odnosa. S obzirom na vaše sposobnosti, uspećete sve to držati pod kontrolom i čak ćete uživati u živosti koju će ove promene uneti u vašu svakodnevnicu.

U snu videti kosu žene

Kada sanjate žensku kosu to znači da ćete biti bazirani na svoja osećanja i emotivni deo života. Moguće je da ćete se više družiti sa dragim ljudima ili ćete tokom izlazaka upoznati neku osobu koja bi vam mogla postati nešto više u životu. Ako ste u braku ili ozbiljnoj vezi, moguće je da ćete se više posvetiti partneru i on/ona vama, ali i da ćete zajedno uživati u društvu dragih ljudi.

Sanjati kosu deteta

Ako ste sanjali nežnu dečju kosicu, idući dani će vam biti u znaku porodice i porodičnih okupljanja. Prisećaćete se nekih lepih događaja iz prošlosti, evocirati uspomene i provoditi vreme sa članovima svoje porodice trudeći se da jedni drugima ugodite. Moguće je da ćete iznenada odlučiti da odete na zajednički odmor i da tako još kvalitetnije provedete vreme koje ste dobili.

Videti u snu svezanu kosu

Ukoliko ste u snu videli svoju svezanu kosu, možda u rep ili nešto slično, na javi se možete nadati nekim problemima i zastojima. Kao da će vam biti svezana snaga kojom trebate nešto rešiti i odraditi. Nailazićete na niz manjih problema i prepreka u ostvarivanju planova i to će vas znatno usporiti.

Kada u snu vidite da neko drugi ima svezanu kosu to znači da nećete dobiti ono što ste očekivali od određene osobe. Nije da ta osoba neće hteti ispoštovati svoj deo dogovora, nego će se stvari tako složiti da neće biti u stanju da ga ispoštuje.

Videti upletenu kosu u snu

U slučaju da ste sanjali kako vam je kosa upletena kao pletenica ili ispreplitana na neki drugi način, na javi će vas sačekati neke rasprave i svađe. Ni sami nećete znati kako će do tih svađa doći, ali će sitnice prerasti u krupnije stvari i jedno će voditi drugome. Pokušajte ostati hladne glave i ne nasedati na neke provokacije od strane nebitnih ljudi. Na kraju ćete svi shvatiti da vam to uopšte nije trebalo i da se radilo o čistim glupostima koje ste lako mogli ignorisati.

Videti u snu da neko drugi ima upletenu kosu znači da će vas jedna osoba pokušati namerno uvući u svađu kako bi dokazala da može manipulisati ljudima kako god ona hoće. Nemojte joj pružiti to zadovoljstvo i nasesti na njene provokacije.

Sanjati crnu kosu

Ako ste sanjali crnu kosu intenzivne boje, uskoro biste se mogli sresti sa jednom zagonetnom osobom koja će na vas ostaviti snažan utisak i koju ćete poželeti ponovo videti. Osvojiće vas i zainteresovati ta tajanstvenost koja iz osobe zrači i neka nedodirljivost kojom je okružena.

Sanjati plavu kosu

Ukoliko ste sanjali plavu kosu, pogotovo onu dugu, u bliskoj budućnosti vas očekuje poznanstvo sa nežnom i iskrenom osobom koja ne osvaja spletkama nego čistoćom svoje duše. Veoma će vam se dopasti odsustvo proračunatosti, blagost i ljubaznost kojom će ta osoba zračiti.

Sanjati riđu kosu

U slučaju da ste sanjali riđu kosu, na pomolu su vam burni dani ispunjeni erotskim sadržajem. Moguće je da ćete upoznati vrlo „vrckavu“ osobu, spremnu da isproba razne nove stvari. Ovakvu avanturu odavno priželjkujete, pa vam se sada pruža prilika da ostvarite svoje maštarije.

Videti u snu farbanu kosu u nekoliko nijansi

Kada sanjate kosu koja je ofarbana tako da ima nekoliko nijansi, na javi se možete nadati poznanstvu s nekim ko je vrlo fleksibilan i spreman na saradnju. Lako ćete se  dogovoriti oko svega što vam bude bilo bitno i brzo ćete uspostaviti zajednički jezik. Moglo bi to biti zanimljivo i uzbudljivo poznanstvo za obe strane u kojem ćete podjednako uživati.

Češljati kosu u snu

Ako ste sanjali da češljate svoju kosu, uskoro biste jednoj osobi mogli poslati jasne znake da vam se sviđa i da ste zainteresovani za nešto više. Na to će vas potaknuti nešto iz vašeg okruženja, neki sitan događaj ili gesta. Ako ste već u braku ili vezi, ovo se može odnositi na prijateljsko upoznavanje s nekim ili na neku vrstu saradnje.

Videti u snu da neko drugi češlja svoju kosu znači da ćete u skoroj budućnosti biti na udaru osvajača ili osvajačica. Jedna osoba će vam izjaviti ljubav ili svoje duboke simpatije, a na vama će biti da odlučite šta i kako ćete dalje sa tim saznanjem.

U snu prati kosu

Ukoliko ste sanjali da perete kosu, u bliskoj budućnosti ćete odlučiti da iz svog života izbacite sve što vas opterećuje i stvara vam nervozu. Napravićete neku vrstu „čistke“ u svom životu i na taj način složiti prioritete kako vama odgovara. „Opraćete“ ono što vas prlja i samim tim uneti mnogo svežine u svoj budući život.

Farbati kosu u snu

Kada sanjate da farbate svoju kosu to znači da se pred nekim pokušavate predstaviti u drugačijem svetlu od onoga kakvi zaista jeste. Važno vam je šta će taj neko o vama misliti , pa ćete se truditi da na sve moguće načine pridobijete simpatije te osobe.

Videti u snu da neko drugi farba svoju kosu znači da ćete biti žrtva manje zavere i lažnog predstavljanja nekih stvari i događaja. Neko će vam pokušati nešto prikazati mnogo boljim nego što jeste.

Šišati/seći  kosu u snu

U slučaju da ste sanjali kako sečete svoju kosu, na javi vas očekuje kresanje budžeta i period štednje. Moraćete povesti računa o tome koliko i kako trošite jer ćete ući u period koji neće davati željene rezultate. Nije to nešto što bi trebalo drastično uticati na vaš život, ali jeste značajno i nije za ignorisanje.

Videti da neko drugi seče svoju kosu znači da ćete biti svedok nečije teške finansijske situacije i da ćete pokušati pomoći toj osobi. Možda ćete čak organizovati humanitarnu akciju kojom biste prikupili sredstva pomoći za dotičnu osobu.

Ako ste vi u snu nekoga šišali, moguće je da ćete predstavljati nečiji znak „stop“ u ostvarenju planova. Možda ćete nekome uskratiti bonuse, džeparac ili neku drugu isplatu, a to će onda poremetiti i obustaviti njihove planove.

Ukoliko ste sanjali da vas neko šiša, u narednom periodu ćete zavisiti od nečije dobre volje ili nečijeg razumevanja situacije u kojoj se nalazite. Moguće je da ćete morati detaljno objasniti svoje zamisli, namere ili neki projekat kako bi vam jedna osoba odobrila sredstva za njega.

Sanjati da čupate kosu

Ako ste u snu čupali svoju kosu, uskoro ćete biti veoma zabrinuti zbog nečega. Iznenada ćete doći u problematičnu situaciju i to će se dalje dodatno iskomplikovati. Nećete znati kako ste se tu našli, ali više neće biti opcije za nazad, moraćete rešavati ono na što ste naišli.

„Peglati“ kosu u snu

Ukoliko ste sanjali da ravnate svoju kosu, tj. da je peglate, na javi biste mogli pokušati ispraviti nešto što vas odavno muči. Možda ćete pokušati razgovarati s jednom osobom i tako razrešiti neke stvari koje se između vas neugodno vuku dugo vremena. Dobra volja je uvek nagrađena, pa bi i ovaj vaš pokušaj trebao uroditi pozitivnim rezultatima.

Sanjati lepu gustu kosu

U slučaju da ste sanjali lepu i gustu kosu, u narednom periodu vas očekuje mnogo uspeha na svim životnim poljima. Bićete odličnog zdravstvenog stanja i imaćete energije za sve što zamislite.

Sanjati retku i tanku kosu

Kada sanjate retku i tanku kosu to znači da vas očekuju zdravstveni problemi u bliskoj budućnosti. Nemojte dozvoliti da se stvari zakomplikuju, nego na vreme rešavajte ono što je na polju zdravlja problematično.

Videti urednu kosu u snu

Ako ste u snu videli urednu kosu, naredni dani će vam proteći pod potpunom kontrolom i tačno po rasporedu. Sve će teći po zacrtanom planu i neće biti nikakvog razloga za nerviranje i promene u zadnji čas. Možete se opustiti i mirno pratiti događaje.

Videti u snu neurednu i prljavu kosu

Ukoliko ste sanjali neurednu i prljavu kosu, uskoro biste mogli biti u nekakvom duševnom rastrojstvu i osećati neobjašnjiv nemir. Moguće je da će vas neke vesti malo izbaciti iz takta i poremetiti vam dosadašnji ritam i unutrašnju ravnotežu.

Sanjati da vam raste kosa

U slučaju da ste sanjali kako vam raste kosa, u bliskoj budućnosti ćete imati mnogo samopouzdanja i s lakoćom ćete uspevati uraditi sve čega se dohvatite. Ništa vam neće biti teško i za sve ćete imati volje i načina.

Sanjati da kosa opada

Ako ste sanjali da kosa opada, to je znak da trebate pustiti nešto što grčevito držite i čemu je vreme da ode od vas. Nemojte se plašiti promena, one su tu da vas uvedu u novu fazu života kad prethodnu završite.

Videti u snu sedu kosu

Ukoliko ste sanjali sedu kosu, uskoro biste mogli upoznati jednu mudru i iskusnu osobu koja će vam dati pravi savet za rešenje problema koji vas muči. Otvoriće vam se novi uvidi u mnogo toga za što niste ni znali da postoji.

Videti kovrdžavu kosu u snu

Kada sanjate kovrdžavu kosu, na pomolu su vam ljubavni problemi. Neke zamršene situacije će vas sprečiti da jasno vidite ono što se trenutno dešava, a to će vas onda odvesti u pogrešnom smeru i navesti na pogrešne zaključke. Rezultat će biti nesporazumi s vašim emotivnim partnerom.

Sanjati da se dve osobe čupaju za kosu

Ako ste u snu videli kako se dve osobe tuku tako što se čupaju za kosu, uskoro biste mogli imati gubitak nečega do čega vam je poprilično stalo. Krivac za taj gubitak će biti nesporazumi i prepucavanja između nekih neodgovornih osoba.

Sanjati veštačku kosu ili periku

Ukoliko ste u snu videli veštačku kosu, tj. periku, uskoro možete očekivati neke lažne izjave i licemerna predstavljanja. Neko će pokušati da vam se dodvori nekim postupcima, a da uopšte neće tako misliti niti osećati. Pripazite kome poklanjate svoje poverenje i šta od koga uzimate kao gotovu istinu.

Sanjati da vi nosite periku znači da ćete biti prisiljeni na nešto što vam se uopšte neće sviđati niti ćete želeti to da radite. Naravno da vas niko neće fizički na to prisiljavati, ali ćete morati tako postupati da ne biste nekoga povredili ili da biste nekome vratili uslugu.

Milovati kosu u snu

Ako ste sanjali da milujete svoju kosu, uskoro bi vam se mogla ispuniti jedna želja. Najlepše će biti to što uopšte nećete očekivati da se to desi, pa će vaše uzbuđenje i radost biti mnogo veći.

U slučaju da ste u snu milovali tuđu kosu, na javi biste mogli biti velika podrška jednoj osobi. Desiće se nešto što će tu osobu rastužiti, ali ćete vi naći prave reči utehe i podrške da je izvučete iz osećaja samosažaljenja i beznađa.