Sanovnik » Sanjati » P » Šta znači sanjati potres ili zemljotres?

Šta znači sanjati potres ili zemljotres?

Snovi o bilo kojoj nesreći su zaista teški, ali oni o prirodnoj katastrofi su nekako još strašniji. Sama činjenica da čovek ne može uticati na tu prirodnu nepogodu, da je ne može sprečiti, je poražavajuća. To što može samo gledati šta se dešava i nadati se najmanjoj šteti je veoma frustrirajuće i ne ostavlja mnogo nade.

Sanjanje zemljotresa je obično znak određenih problema u vašem životu. Tako snažni elementi u snovima obično govore o promenama koje nisu nimalo mirne ni lagane. Često su to radikalni zaokreti i odluke.

Potres u snu može da se odnosi na sve sfere ljudskog života, od poslovnog do ljubavnog, a uvek nagoveštava nešto što dolazi iznenada i nenajavljeno. Najčešće je to nešto što će dobro prodrmati onog ko potres sanja i nešto što ne može biti sprečeno.

Način na koji sanjamo zemljotres i svi bitni detalji sna govore o tome koliko smo jaki i da li ćemo uspeti izdržati sve promene koje nam je život pripremio. Govore o našoj stabilnosti ili nestabilnosti u nekim oblastima života, ali mogu nagoveštavati i nove početke i obnovu. Nakon svakog rušenja, dolazi nova gradnja.

Veliki strah i neizvesnost, koji prate svaki potres, i u snovima ostavljaju bitan trag. Zato je sanjanje potresa vrlo iscrpljujuće za sanjača i zabrinjavajuće nakon buđenja. Osim ovih neugodnih efekata, snovi o zemljotresu mogu imati i upozoravajući karakter. Mogu ukazivati na one delove našeg života koji su problematični i koji bi se mogli „srušiti“ ako ne poduzmemo nešto bitno.

Tumačenje ovakvih snova je obično negativnog predznaka i puno upozorenja. Vrlo su retke situacije u kojima san ima pozitivno značenje i to je najčešće ono gde sanjač izbegne povrede u potresu.

Sanjati zemljotres

Ako ste sanjali zemljotres, verovatno se nalazite u nekom turbulentnom periodu svog života. Moguće je da vam predstoje ozbiljne promene na poslovnom ili porodičnom planu, ali je isto tako moguće da vi tragično doživljavate nešto kroz što prolazite. Možda vam je teško da donesete neku odluku, ne želite pristati na određene promene koje ipak ne možete sprečiti ili vam se jednostavno čini da gubite tlo pod nogama i da se sve raspada zbog nesporazuma u međuljudskim odnosima.

Osetiti zemljotres u snu

Ukoliko ste sanjali da ste osetili podrhtavanje tla, uskoro vas očekuju događaji koji će vas na neki način prodrmati. Da li će to biti blaže ili jače, zavisi od intenziteta vašeg sna i detalja u njemu. U svakom slučaju, promene će biti iznenadne, nenajavljene i nećete moći na njih uticati. Moći ćete se samo truditi da sami ne izazivate dodatne potrese u vašem životu, kao i da popravite štetu koja od potresa nastane.

Videti zemljotres u snu

Ako ste samo videli zemljotres u snu i niste osetili njegovo podrhtavanje, uskoro biste mogli biti svedokom bitnih promena i turbulencija u životima vaših prijatelja ili rodbine. Mogli biste se iznenaditi korenitim promenama koje će ih zahvatiti i koje će im život usmeriti u sasvim drugom pravcu od onog na kojem su bili.

Naći se usred zemljotresa

Kada sanjate da se nalazite usred zemljotresa, možete očekivati da ćete uskoro biti u centru velikih promena i da ćete te promene sami izazvati, tj. bićete njihovim uzrokom. Bez obzira da li se radilo o porodici, o poslu ili ljubavnim poljima, vaša će uloga biti glavna i od vas će zavisiti koliko će zemljotres biti jak.

U slučaju da ste sanjali kako se neko drugi našao usred zemljotresa, uskoro biste mogli čuti da je jedna osoba kriva za svoje hapšenje ili za neku drugu vlastitu nevolju. Sama je prouzrokovala ono što joj se desilo i sad mora pretrpeti zemljotres koji je došao.

Čuti da se desio potres

Ako ste u snu čuli da se negde desio potres, u narednom periodu biste mogli saznati da su moguće i promene o kojima niste ni razmišljali i da bi zbog neopreza i nebrige mogli ostati bez nečega što vam je drago ili bez nekoga do koga vam je stalo. Nemojte ignorisati ovo upozorenje, nego se dobro zamislite nad njim da kasnije ne biste žalili.

Sanjati slab potres

Ukoliko ste sanjali slab potres koji nije imao nikakvu razornu ulogu, u bliskoj budućnosti vas čeka neka manja razmirica i svađa sa voljenom osobom. Ovo bi vam moglo biti upozorenje da pažljivije sagledate vaš odnos i da ga na vreme popravite kako se nesporazumi ne bi produbili i pretvorili u ozbiljan problem. Uvek je bolje sprečiti nego kasnije lečiti, lepo kaže naša poslovica.

Sanjati jak potres

Kada sanjate jak potres, na javi vas sigurno očekuje neka iznenadna i snažna promena u životu. Najčešće strada upravo ono što ni nije bilo naročito stabilno, pa će tako biti i u vašem slučaju. Uzalud je krpiti nešto što je mnogo pocepano, trebalo je to uraditi puno ranije. Sada vam samo preostaje da skupite snagu i izdržite ono što vam je život pripremio.

Videti u snu da je zemljotres porušio zgrade

Ako ste sanjali da je zemljotres razrušio zgrade i uništio vašu okolinu, uskoro biste mogli imati ozbiljnih finansijskih problema. Nemojte se upuštati ni u kakve rizične poslove jer vam preti potpuna katastrofa koja će iza sebe ostaviti mnogo štete. Loše procene i preteran optimizam nikako ne mogu doneti dobre rezultate.

Videti čitave zgrade nakon zemljotresa

Ukoliko ste u snu videli da su nakon zemljotresa ostale neoštećene zgrade i vaša okolina, imaćete velike sreće u narednom periodu. Turbulencije koje će nastati neće imati mnogo lošeg uticaja na vas i vi ćete se iz njih izvući bez neke bitne štete. Ovaj san vam predstavlja ozbiljno upozorenje na ono što bi se moglo desiti ako ne budete dovoljno oprezni.

Skrivati se u toku potresa

Ako ste sanjali da tražite sklonište za vreme potresa, znači da ćete u narednom periodu pokušavati izbeći neke sukobe i probleme koji će zahvatiti vaše okruženje. Moguće je da će neko od ukućana biti u ozbiljnoj svađi, a vi ćete se pokušati skloniti s puta da ne biste i sami bili uvučeni u tu svađu. Ili ćete se naći u sličnoj situaciji na poslu s radnim kolegama.

U slučaju da se niste stigli sakriti u toku potresa, preti vam velika opasnost od sukoba i narušenih međuljudskih odnosa na nekom od životnih polja. Bićete izloženi mnogim napadima i optužbama da podržavate ovu, a ne onu stranu. Nećete znati šta da radite i kome da se obratite za pomoć.

Ukoliko ste u toku potresa uspeli naći sklonište i tamo sačekati da nepogoda prođe, na javi ćete uspeti izbeći veće probleme i katastrofu. Sa strane ćete posmatrati zahuktalu situaciju i ludilo u međuljudskim odnosima, ali se nećete morati mešati u sve to.

Videti u snu da neko drugi traži sklonište u toku potresa znači da će vas jedna osoba odbiti kada je budete pitali da vam pomogne u nekom problemu. Objasniće vam da ne želi zauzimati nikakve strane niti se mešati u tuđe rasprave.

Sanjati da bežite od potresa

Ako ste sanjali da bežite od potresa i pokušavate ga izbeći, verovatno se osećate nesigurno i uplašeno zbog nekog događaja, pa zato pokušavate pobeći od problema koji vas je uzdrmao. Plašite se da niste dorasli onome što vas je snašlo i nadate se da će to samo od sebe nestati ako ga budete dovoljno dugo ignorisali.

Preživeti zemljotres u snu

Ukoliko ste u svom snu preživeli zemljotres i ostali nepovređeni, uskoro ćete se odlučno uhvatiti ukoštac s promenama koje će vas zadesiti. Vi niste osoba koja se povlači pred izazovom, kakav god on bio, pa tako nećete uraditi ni sad. Uspećete prebroditi sve što vam je život pripremio, nećete stvarati paniku ni bežati pred promenama.

U slučaju da ste preživeli zemljotres, ali ste pri tom bili povređeni, možda ćete uskoro morati podneti neke žrtve i odricanja u svom životu. To će vam prilično teško pasti, osećaćete se osakaćeno i oštećeno. Nakon toga ćete imati nove početke i nove šanse za napredak, ali ćete se osećati oslabljeno zbog onoga što ste prošli.

Kada u snu vidite da je neko preživeo zemljotres, znači da ste sreli odlučnu i hrabru osobu koja se ne predaje lako u životu i koja ne očekuje da joj život bude bajka. Svesna je da borba traje od rođenja do smrti, samo je nekada veća, a nekada manja.

Poginuti u zemljotresu

Ako ste sanjali da ste poginuli u zemljotresu, vi ste veoma opterećeni situacijom u kojoj se nalazite i ne vidite izlaza iz nje. Osećate kao da je nastupila propast sveta i da ste vi u njenom središtu. Ne možete se nositi s promenama koje su nastale i doživljavate ih kao pogubne za vas. Prisetite se da posle noći uvek svane dan i da ništa nije večno, pa tako nisu ni vaši problemi.

Kada u snu vidite da je neko poginuo u zemljotresu, znači da ste veoma zabrinuti za blisku osobu i da ne vidite načina da se ona sama izvuče iz problema koji su je snašli. Osećate da je za nju pogubno sve što se trenutno dešava i da joj je pod hitno potrebna nečija pomoć.

Sanjati da ste pod ruševinama zgrada

Ukoliko ste se u snu našli zatrpani pod ruševinama u toku zemljotresa, u narednom periodu biste mogli imati većih zdravstvenih problema. Jedan rutinski pregled bi mogao uzdrmati vaše samopouzdanje i dovesti vas u stanje blage panike. Srećom, na vreme ćete se obratiti lekaru i uspeti sprečiti katastrofu koja vam preti.

Kada u snu vidite da su drugi zatrpani pod ruševinama zbog zemljotresa, znači da ste zabrinuti za zdravstveno stanje bliskih osoba i da ste svesni kako ono uopšte nije dobro. Pokušavate ih nagovoriti da se posvete lečenju i brizi za sebe, ali je to teško postići. Oni smatraju da uvek ima vremena i da se ništa strašno ne dešava, a vi se plašite najgoreg.

Spasavati nekog iz ruševina

Ako ste sanjali da spasavate nekog iz ruševina, u bliskoj budućnosti ćete biti od velike pomoći bliskoj osobi koja u vama vidi drugog roditelja. Pomoći ćete joj da preživi kraj jedne veze i da se od toga koliko-toliko oporavi. Vaše savete će rado prihvatiti i osećaće se zaštićeno i manje usamljeno.

U slučaju da je neko spasavao vas iz ruševina u snu, uskoro biste mogli promeniti svoje stavove i poglede na život pod uticajem jedne dobronamerne osobe. Pod hitno vam je potreban neko ko će vam uliti nadu i volju za životom, a to bi ova osoba mogla vrlo lako uraditi.

Videti u snu kako spasavaju nekog iz ruševina znači da ćete biti svedokom napretka i novog početka u svojoj firmi. Jedan projekat će konačno uspeti doći do cilja nakon mnogo promašaja i problema i vi ćete biti sretni zbog toga.

Izgubiti imovinu u potresu

Ukoliko ste sanjali da ste u potresu izgubili svoju imovinu, kuću i ostale stvari, uskoro biste mogli shvatiti da je sav vaš trud i rad bio uzaludan i da sve morate raditi iz početka. Greške koje su se desile prilikom tog rada, dovele su do njegovog uništenja i vi sad ne možete ništa od toga popraviti.

Sanjati da je neko drugi izgubio svoju imovinu u potresu znači da ćete saznati kako se bliska osoba preselila u drugi grad i kako je ostavila sve iza sebe. Velike promene koje su je zadesile, ostavile su duboke tragove i navele su je na ovakav rigorozan potez.

Sanjati roditelje u potresu

Ako ste sanjali da su vam roditelji bili u potresu, moguće je da ćete s njima imati neke sukobe i probleme u narednom periodu. Možda vam je dosadilo da se mešaju u vaš život i želite napraviti korenite promene po tom pitanju. Želite da imate priliku sami odlučivati šta je za vas najbolje, a da pri tom ne morate imati obzira prema svima oko sebe.  U svakom slučaju, desiće se nešto što će prodrmati vaš dosadašnji odnos.

Videti tuđe roditelje u potresu znači da  ćete uskoro saznati kako je vaš prijatelj napustio roditeljsku kuću i otišao živeti sam. Odavno vam je o tome govorio, ali to nikako nije uradio. Konačno se odlučio na taj korak iako mu roditelji nisu na to rado pristali.

Videti voljenu osobu u zemljotresu

Ukoliko ste sanjali da se vaša voljena osoba našla usred zemljotresa, mogli biste uskoro imati veoma poljuljane odnose u braku ili vezi. Ono što je već odavno nestabilno, sada će se samo od sebe srušiti. Izbiće na površinu mnoga neslaganja koja su potiskivana i koja je trebalo rešavati odmah kad su se pojavila. Potrebno je napraviti mnogo novih koraka da bi se ta veza ili brak učvrstila i učinila trajnom.

Sanjati da se tuđa voljena osoba našla u zemljotresu znači da ćete ubrzo saznati kako se jedan par razvodi. To će vas baš šokirati jer vam nisu izgledali kao jedan od mnogih parova koji imaju nerešive probleme. Uvek su delovali skladno, bez iznošenja „prljavog veša“ u javnost i bez pravljenja neukusnih scena.

Sanjati prijatelja usred potresa

Ako ste u snu videli da se vaš prijatelj nalazi usred potresa, ubrzo biste mogli imati porušeno prijateljsko poverenje. Neke duboko zakopane stvari bi mogle izaći na površinu i dobro uzdrmati vaš odnos. Shvatićete da odavno niste prijatelji kakvi ste bili, ali vi to sebi niste hteli priznati i zatvarali ste oči pred problemom. Biće potrebno mnogo krpanja pukotina da se stvari dovedu u red i nastave funkcionisati.

Biti na poslu kad počne potres

Ukoliko ste sanjali da se nalazite na radnom mestu kada počne potres, znači da se ne osećate sigurno u svom radnom okruženju i da vas zabrinjava atmosfera koja tamo vlada. Imate osećaj da bi se svakog časa mogli urušiti međuljudski odnosi, a s njima i celi sistem. Plašite se da ćete postati žrtva takvog potresa i to vas vrlo opterećuje.

U toku potresa biti u svojoj kući

Ako ste sanjali ovakav san, očito je da se nalazite u lošim odnosima sa svojim ukućanima i da ne osećate nikakvu zaštitu s njihove strane. U vlastitom domu ne osećate razumevanje, ali ni sigurnost, nego ga doživljavate kao opasno mesto koje se lako može urušiti. Smatrate da su vam, kao porodici, potrebne korenite promene koje će protresti sve od vrha do dna i konačno sve staviti tamo gde pripada.

Nalaziti se na ulici u toku zemljotresa

Ukoliko ste sanjali da ste na ulici kad je počeo zemljotres, verovatno osećate opasnost od raspada celog sistema funkcionisanja društva u kojem se nalazite. Osećate se ogoljeno, izloženo i nezaštićeno, a opasnost je svuda oko vas.

Videti da su drugi ljudi na ulici u toku zemljotresa znači da nemate poverenja u društvene promene i obećanja. Čini vam se da su svi oko vas jednako izgubljeni kao i vi sami, da su isto tako nezaštićeni i izloženi raznim udarima. Očekujete da će se sve u društvu srušiti kao kula od karata jer verujete da počiva na nezdravim osnovama.