Sanovnik » Sanjati » P » Šta znači sanjati pasulj ili grah?

Šta znači sanjati pasulj ili grah?

Da pitate bilo kojeg ratara koju je hranu najčešće jeo kad je radio teške poslove, svaki bi vam odgovorio da je to bio pasulj. Lonac pasulja sa suvim rebrima je oduvek najpoznatije jelo među radnicima, a tako i među vojnicima. Svi su sigurno čuli za vojnički pasulj.

Lako je naći objašnjenje za ovu pojavu. Grah je vrlo zasitna biljka i jela koja se od njega spremaju dugo drže organizam sitim. Još jedna pogodnost vezana za ovu biljku je što za malo novaca možete grahom nahraniti mnogo ljudi. Uz to je i biljka koja može stajati celu zimu bez posebnog skladištenja, a da se ne pokvari. Iz tog razloga su ga ljudi redovno sejali na svojim poljima i spremali za zimu. Za njih je predstavljao siguran izvor hrane i odbranu od gladi.

Zbog svega ovoga, uopšte ne čudi što stari sanovnici vezuju prosperitet i bogatstvo uz sanjanje pasulja. Naravno da sva značenja snova o pasulju nisu pozitivna i ne znače uvek uspeh, jer se ipak mora voditi računa o mnogim detaljima koji san određuju, ali u većini slučajeva predstavljaju nešto dobro i napredno.

S obzirom da je pasulj biljka koja daje mnoštvo sitnog ploda i kod koje sama jedinka ne znači ništa, to nam sanjanje pasulja može poručivati da uvek trebamo gledati celinu koju sitnice čine. Takođe, može nam i  poručivati da upornim sabiranjem tih sitnica, sigurno dolazimo do nečega korisnog.

Mnoge su varijacije sanjanja graha i značenja ovih snova zavise od tih varijacija. Logično je pomisliti da će san u kojem cveta zeleno polje graha imati pozitivno značenje za budućnost sanjača, jer je bujanje i rast života uvek pozitivan znak. Isto takvo značenje ima  i puna zdela lepog zrelog graha.

Međutim, gnječiti pasulj ili ga prosipati, sigurno nema neko pozitivno značenje. A takođe ni kada jedete napola skuvan pasulj ili ga berete zelenog.

Ipak, san koji najviše možemo očekivati je onaj u kojem grah kuvamo jer je to radnja koju najčešće s grahom obavljamo na javi. Ovakav san može imati i pozitivna i negativna značenja, što zavisi od načina na koji smo grah u snu pripremali.

Sve ove i mnoge druge pojmove, možete potražiti u našim objašnjenjima snova o pasulju/grahu i pojasniti sebi ono što ste u vašim snovima videli.

Sanjati pasulj

Ako ste u snu videli pasulj, u narednom periodu vas očekuje mnoštvo manjih događanja sa uspešnim završetkom. Moguće je da ćete polako privoditi kraju svoje obaveze, jednu po jednu, i tako zaokruživati celinu koju ste sebi zamislili. Takođe je moguće da vas očekuju manji dobici vezani za neka ranija postignuća. Naravno, od vašeg sna i njegovih detalja zavisi da li će sve u njemu imati pozitivan predznak ili ne. Pasulj sam po sebi nosi pozitivno značenje, ali je veoma bitno šta ste s njim u snu radili, tj. na koji način ste ga sanjali.

Kuvati pasulj u snu

Ukoliko ste u snu kuvali pasulj, uskoro biste mogli sabrati svoje ideje u realan projekat i napraviti od njih nešto dobro. Ono o čemu dugo mislite i pričate, sada bi moglo dobiti svoj konkretan izgled i ugledati svetlost dana u bliskoj budućnosti. Shvatili ste da nema nikakvog razloga odlagati ono o čemu tako dugo razmišljate i da je konačno došao momenat da „skuvate“ nešto opipljivo od tih vaših ideja.

U slučaju da ste u snu videli da neko drugi kuva pasulj, možete očekivati da vas jedna osoba uskoro pozove i ponudi vam saradnju na nekom od njenih novih poslova. Radiće se o nečemu neobičnom, do sad neviđenom i samim tim finansijski riskantnom. Na vama će biti da odlučite hoćete li se upuštati u to „kuvanje“ ili ne.

Kada sanjate da ste skuvali punu šerpu graha i izneli je na sredinu trpezarijskog stola, to znači da vam se u bliskoj budućnosti smeši veliki dobitak. Svojim radom ćete doprineti odličnoj finansijskoj situaciji i poboljšanju kućnog budžeta, pa se ne morate plašiti da ćete u idućim danima u nečemu oskudevati.

Ako ste sanjali da svoj pasulj niste skuvali do kraja, tj. skuvali ste ga napola, to nije dobar znak. U narednom periodu biste mogli imati nekih poteškoća u završavanju svega što započnete. Ni sami nećete znati kako će se svi ti maleri dešavati, ali tako će biti i vi tu ništa nećete moći promeniti. Moraćete biti smireni i strpljivi dok nepovoljan period ne prođe, a onda će sve krenuti uzlaznom linijom.

Ukoliko ste u snu gnječili kuvani grah i pravili od njega pire, morate biti oprezni u danima koji su pred vama. Nekim svojim nesmotrenim ponašanjem biste mogli napraviti mnogo štete svom dosadašnjem radu. Vodite računa o svim sitnicama i dva puta proveravajte sve što radite kako ne biste morali početi iz početka ono što ste skoro doveli do kraja.

Kada sanjate da ste zapeli i prolili kuvani grah, to znači da ćete sami sebe saplesti nerazumnim trošenjem u narednom periodu. Ponašaćete se kao da imate neograničene izvore novaca i da se za to uopšte ne morate brinuti. Naravno da ćete biti u zabludi i da ćete uskoro postati toga svesni, ali ćete već biti u neprilici.

Sanjati da bacate nepojeden kuvani pasulj predstavlja upozorenje na bahato ponašanje. To što vam se čini da možete kako hoćete i da imate viškova na sve strane, samo je slika u vašoj glavi. Niti ste vi toliko bitni niti su drugi toliko nebitni kako vi sebi zamišljate.

Ako ste sanjali da vam je kuvani pasulj bio mnogo ljut, u bliskoj budućnosti biste mogli biti ljuti na nekoga iz svoje porodice. Smatraćete da ta osoba ne ceni dovoljno vaše napore i zalaganje kada su porodične stvari u pitanju. Ponaša se prema vama kao da se podrazumeva da vi odrađujete sav posao koji je, u stvari, zajednička briga. To će vas naljutiti i tražićete objašnjenje.

Ukoliko ste u snu presolili grah koji ste kuvali, moguće je da ćete se u nekoj situaciji davati i više nego što bude bilo potrebno. To će vas prilično iscrpiti i dovesti do toga da ćete morati stati i odmoriti kako biste povratili izgubljenu snagu. Shvatićete da vam sve to uopšte nije bilo potrebno i da ste sve lepo mogli završiti i bez dodatnog forsiranja.

U slučaju da ste u svom snu zapekli u rerni grah koji ste prethodno skuvali, očekuje vas odličan poslovni dogovor. Možda ćete se zaposliti i dobiti posao kakav odavno priželjkujte, a možda ćete jednostavno sklopiti odličnu pogodbu s nekim partnerom i tako osigurati svoj uspeh.

Sanjati da jedete pasulj

Ako ste u snu jeli kuvan ili pečen pasulj, tj. termički obrađen na neki način, očekuje vas rast i razvoj na mnogim poljima u narednom periodu. Polako ćete sabirati plodove svog ranijeg rada i moći ćete videti rezultate koje ste postigli. Sve će voditi pozitivnom ishodu i kretati se u dobrom smeru.

U slučaju da ste u snu jeli sirov pasulj, uskoro biste mogli biti prinuđeni na neke odluke i radnje za koje nikako niste spremni niti biste ih samovoljno izabrali. Situacija vam neće ostavljati izbor i vi ćete morati postupiti onako kako morate, pa makar to nikako i ni po čemu neće odgovarati vašim željama.

Videti da neko drugi u snu jede pasulj znači da ćete uskoro pohvaliti nečiji trud i zalaganje i da ćete postati svesni koliko vam je taj neko pomogao. Potrudićete se da dobije adekvatnu nagradu za to svoje zalaganje.

Saditi grah u snu

Ako ste sanjali da sadite grah, bićete zadovoljni svim međuljudskim odnosima u narednom periodu. Imaćete lepu saradnju sa kolegama na poslu, ali i dobro razumevanje sa svojim ukućanima. Sve što u ovom periodu dogovorite, biće dugotrajno i uspešno.

Videti u snu da neko drugi sadi grah znači da ćete dobiti radosne vesti o jednoj osobi i njenim postignućima. To će vas mnogo obradovati jer vam je veoma stalo do te osobe i njene dobrobiti.

Okopavati pasulj u snu

Ukoliko ste sanjali da okopavate zasađeni pasulj, vi ste osoba koja mnogo vodi računa o onome što radi. Ako ste nešto započeli, to ćete sigurno i završiti tako što ćete pažljivo pratiti kako se stvari odvijaju od početka do kraja. Ne želite nikakva iznenađenja i brinete o svemu što radite.

Kada u snu vidite da neko drugi okopava pasulj, to znači da ćete ubrzo upoznati vrlo vrednu i odgovornu osobu koja će odmah zadobiti vaše simpatije. Lepo ćete se slagati na poslovnom planu i biće vam pravo zadovoljstvo raditi s tom osobom.

U snu brati pasulj

U slučaju da ste sanjali kako berete mahune pasulja, možete se nadati ispunjenju jedne želje. Radiće se o nečemu što vam je veoma važno i neće biti bitno da li je ta želja odavno u vama ili se iznenada pojavila. Biće važno samo to da ste svim srcem poželeli da se ta želja ostvari.

Ako ste u svom snu pasulj brali sa još nekom osobom, možete se nadati velikoj pomoći jedne drage osobe. Ta osoba će sama shvatiti do čega vam je odjednom veoma stalo i potrudiće se da vas usreći tako što će vam pomoći da dođete do onoga što vam je bitno.

Videti u snu da neko drugi sam bere pasulj predstavlja prikaz snage jedne osobe koja se ne plaši sama uhvatiti ukoštac sa bilo kojim izazovom. Postaće vam jasno koliko je ta osoba vredna poštovanja i počećete je gledati drugačijim očima.

Kada sanjate da berete nedozrele mahune pasulja, to znači da ćete prenagliti u jednoj situaciji i da nećete pokazati potrebno strpljenje. Morali ste sačekati da se neke stvari same slože i da se otvore prave prilike i putevi za ostvarenje vaših želja, ali vi nećete imati strpljenja za to i htećete sve odmah i preko reda. To će vam se, naravno, obiti o glavu.

Prebirati grah u snu

Ukoliko ste sanjali da prebirate zrna graha i odvajate dobra od loših, uskoro biste mogli raščistiti svoj odnos sa nekim ljudima. Odavno želite reći neke stvari koje vam smetaju i koje vas guše, ali nikako niste nalazili pravu priliku za to. Ovoga puta ćete biti na pravom mestu u pravo vreme i nećete se ustručavati da rešite ono što vas muči.

Videti nekog drugog da prebira zrna graha u snu znači da ćete čuti za jednu iznenadnu odluku člana vaše porodice i da ćete biti veoma iznenađeni njome. Nećete se hteti mešati u odlučivanje te osobe, ali će vas začuditi naglost i odlučnost u njenom nastupu.

Sušiti očišćen pasulj

Ako ste sanjali da ste raširili zrna pasulja da se suše, vi ste osoba koja je u stanju strpljivo čekati da se ostvari ono čemu težite. To je vrlina velikih i mudrih ljudi koji znaju da ništa ne dolazi preko noći i da sve ima svoj ciklus kroz  koji mora proći da bi postao ono što jeste ili će biti.

Tući štapom suve mahune pasulja (obijati pasulj)

Ukoliko ste u snu čistili pasulj od mahuna tako što ste ga obranog na kamari tukli štapom, u bliskoj budućnosti ćete na silu pokušati doći do nečega što želite. Neće vam biti važno što biste to mogli dobiti i na lep način, ali biste malo morali sačekati, nego ćete sve to želeti odmah i na silu. Vaša bahatost vam neće dozvoljavati pristojan pristup, ali ćete se zbog toga na kraju pokajati.

Gatati u snu iz zrna pasulja

U slučaju da ste u snu gatali nekome iz zrna pasulja, u bliskoj budućnosti biste se mogli upustiti u neku nepromišljenu radnju koja neće imati nikakve loše posledice, ali će ostaviti pomalo gorak okus u ustima. Nenamerno ćete nekog navesti da pomisli nešto što nije tako i biće vam posle žao.

Ako je neko u snu vama gatao iz zrna pasulja, mogli biste uskoro postati žrtva vlastite lakovernosti i verovanja da su svi ljudi dobronamerni kao što ste vi sami. Na teži način ćete se uveriti da ni izbliza nije tako i da je realnost sasvim drugačija. Zato je potrebno da obratite pažnju i pričuvate se u narednom periodu.

Videti u snu crni pasulj

Ukoliko ste sanjali crna zrna pasulja, u skoroj budućnosti biste mogli biti zabrinuti zbog nečega. Mnogo manjih stvari će vas zabrinjavati, a vi nećete znati od koje pre da počnete i kako da ih rešavate. Ako su se zrna tog crnog pasulja rasula po podu ili stolu, probleme ćete podeliti sa bliskim ljudima i biće vam odmah lakše.

Sanjati crveni grah

Kada sanjate crvena zrna graha, još ako su lepa i krupna, očekuje vas veliki nalet energije i volje da se uhvatite u „okršaj“ sa svim što vam stane na put. Bilo da se radi o izazovima poslovne prirode ili o onim iz oblasti porodičnih događanja, vi ćete se lako i bez straha s njima suočavati.

Videti beli grah u snu

Ako ste sanjali bela zrna graha, mogli biste u narednom periodu obaviti jednu veoma dobru trgovačku razmenu. Ni sami se nećete nadati takvom uspehu, nećete misliti da je to moguće, a ipak ćete lično biti svedok takvog događaja. Zaista ćete biti pozitivno iznenađeni i odlično raspoloženi.

Sanjati šarena zrna pasulja

U slučaju da ste u snu videli šareni pasulj, u narednom periodu ćete donositi brze i razumne odluke koje će vam doneti mnogo koristi. Bilo da se radi o međuljudskim odnosima ili o poslovnim poduhvatim, vaše moždane vijuge će raditi punim kapacitetom.

Kupovati pasulj u snu

Ukoliko ste sanjali da kupujete pasulj, dani pred vama će vam biti ispunjeni nadom i dobrom voljom da postepenim prikupljanjem dođete do konačnog cilja. Shvatićete da ništa nije moguće uraditi metodom „ho-ruk“ i da je korak po korak siguran hod do cilja.

U snu prodavati pasulj

Ako ste sanjali da prodajete pasulj, u bliskoj budućnosti bi vam neko mogao tražiti novac na zajam. Biće vam neugodno da negativno odgovorite na tu molbu, a nikako nećete želeti da nekome posuđujete ovac. Imaćete problem da izbalansirate ove dve stvari, a da nikoga ne povredite. Trebaće vam mnogo umešnosti i razmišljanja da pronađete pravi odgovor na postavljeno pitanje.

Videti u snu krupna zrna graha „tetovca“

Kada sanjate ovaj krupni grah, uskoro vas očekuje nenadana radost i veselje. Primićete vesti o bliskim osobama koje će vas veoma obradovati i potaknuti na mnoga planiranja vezana za razna veselja i proslave. Niko vas neće moći zaustaviti u tome, pa čak ni onda kada vam budu govorili da mnogo preterujete. Vašoj sreći neće biti kraja.

Videti punu zdelu graha u svojoj kući

Ako ste u snu videli punu zdelu graha u kuhinji svoje kuće, ubrzo biste mogli ispuniti svoju kuću novim članovima porodice. Neki sanjači će možda dobiti prinovu u vidu novorođenčeta, a neki bi tu prinovu mogli videti u obliku snajke ili zeta. U svakom slučaju, događaj bi trebao biti vesele prirode i na radost svim članovima porodice.

Sanjati vreću punu pasulja

Ukoliko ste u svom snu videli vreću punu zdravog i zrelog pasulja, uskoro biste mogli promeniti način gledanja nekih stvari. Umesto sitnica i zamerki na njih, počećete uviđati celinu i postaće vam jasnija šira slika svega oko vas. Shvatićete i važnost malih komponenti za ono što se zove zajednički mozaik i što sve zajedno povezuje.

Videti rasut pasulj po dvorištu

U slučaju da ste sanjali kako su vam po dvorištu rasuta zrna pasulja, u bliskoj budućnosti vas očekuju svađe i nerazumevanja sa ljudima oko vas. Biće vam teško da nađete zajednički jezik sa svojom okolinom i sve će vam se činiti uzaludno i naporno. Bićete nervozni i nećete moći sabrati svoje misli.

U snu videti prazne mahune graha

Ako ste sanjali prazne mahune graha, vaš posao i napor koji ste u njega uložili će ostati bez adekvatne nagrade. Imaćete samo gubitke i uzalud utrošeno vreme na nešto od čega neće biti nikakve koristi. Moguće je da zbog toga zapadnete u neke dugove i da morate posuđivati novac.

Videti pune mahune graha u snu

Ako ste u snu videli pune i zdrave mahune graha, uskoro vas očekuje nagrada za rad i zalaganje koje ste u taj rad uložili. Isplatiće vam se sve što ste poduzimali u prethodnom periodu i vi ćete se moći opustiti i uživati u plodovima svoga rada.

Sanjati vojnički pasulj

Ukoliko ste u svom snu videli vojnički pasulj, spremljen u vojničkom kazanu, očekuje vas veliki rad i disciplina u narednom periodu. Samo uz strogo poštovanje pravila i redosleda događanja stvari ćete moći ostvariti ono što ste zamislili. Morate biti svesni da je u ovom slučaju disciplina i poštovanje propisanih mera od izuzetne važnosti, inače će vam sav trud biti uzaludan.