Sanovnik » Sanjati » N » Šta znači sanjati neprijatelja ili protivnika?

Šta znači sanjati neprijatelja ili protivnika?

Nema te osobe koja bar jednom u životu nije nekoga smatrala svojim neprijateljem. Nije važno da li je to bilo nekada u detinjstvu i bezazlenoj dečjoj igri ili se radilo o zrelom dobu i ozbiljnijim stvarima, osećaj koji se stvara kada nekoga smatramo neprijateljem je uvek isti.

Mržnja, strah i nemoć su osećaji koji obavezno prate neprijatelje sa obe strane, samo je pitanje koje su emocije više, a koje manje naglašene. Od toga zavisi koliko ćemo mrziti, a koliko strahovati.

U snovima je neprijatelj česta pojava i njegovo značenje se provlači kroz sve sfere našeg života. Sanjati ga može biti sinonim za mnoge propuste, strahove, ljutnju, ali i ljubomoru i osećaj nemoći. Sve što nam je u životu loše, u snu predstavljamo neprijateljem.

Međutim, sanjati neprijatelja može imati i pozitivno značenje. Ako smo ga, na primer, pobedili u snu ili ga gledali ravno u oči, to može značiti da smo se odlučno nečemu suprotstavili i uspeli rešiti probleme koji nas muče. Razgovarati s neprijateljem i dogovarati se nešto u snu, može značiti da smo uspeli smiriti svoje strasti i temperamentnu prirodu i da sada trezvenije i zrelije gledamo na život.

Mnogo je situacija koje u snovima mogu biti povezane s neprijateljem i sanovnici te situacije obično negativno karakterišu, ali postoji i znatan broj pozitivnih tumačenja i davanja optimistične prognoze. Sve to, naravno, ovisi o samom snu i njegovim detaljima, kao i o sanjaču i njegovim osećajima.

Sanjati neprijatelja

Ako ste sanjali svog neprijatelja, verovatno ste opterećeni strahovima i nesigurnostima. Moguće je i da ste ljuti na nekoga i da vas to iznutra izjeda. Zavisno od sna i detalja u njemu, ako ste sanjali neprijatelja, morate biti na oprezu i čuvati se raznih zamki koje vas na javi mogu čekati. Ne budite lakoverni i proverite ko vam je iza leđa.

Videti u snu tuđeg neprijatelja, odnosno neprijatelja osobe koju poznajete, znači da ćete biti neka vrsta glasnika jednoj osobi i da ćete je upozoriti na neku opasnost. Takođe, ako ste sanjali tuđeg neprijatelja, moguće je da ste zabrinuti za nekoga i da ga pokušavate zaštititi. Isto tako je moguće da ste vi svesni neke opasnosti koju ta osoba ne vidi i zbog toga ste napeti i oprezni.

Sanjati više neprijatelja predstavlja osećaj nezaštićenosti i beznađa. Moguće je da vam se u poslednje vreme desio niz loših stvari i da ste uvereni kako je svet nepravedno i neprijateljsko mesto za život. Osećate da se nemate kome obratiti za pomoć, ne znate odakle da krenete i kako da rešavate. Morate znati da su to samo trenutna dešavanja i da nakon svake oluje dolazi sunce.

Kada sanjate da ste vi nečiji neprijatelj, to znači da ste opterećeni osećajem krivice i da se niste dobro poneli prema toj osobi. Moguće je da mislite kako ste trebali više učiniti za nekoga, kako ste nekoga povredili ili izdali kada je trebalo da budete uz tu osobu. Zato se osećate kao neko ko joj više odmaže nego pomaže i vidite sebe kao njenog neprijatelja.

Sresti neprijatelja u snu

Ukoliko ste u snu sreli svog neprijatelja, u narednom periodu vas očekuje neko iskušenje i provera volje. Moguće je da ćete biti u situaciji da birate i da pokažete koliko ste jak karakter, tj. da sami sebi dokažete da se možete odupreti nekim stvarima koje vas vuku, a nisu dobre za vas. Pobeda na takvom testu je vaša lična pobeda i imaće veće značenje za vas od bilo čega drugog.

U slučaju da ste u snu sreli tuđeg neprijatelja, tj. neprijatelja bliske osobe, to znači da morate obratiti pažnju na dešavanja u svojoj okolini. Potrebno je da malo podignete glavu sa ličnih problema i pogledate šta se dešava ljudima oko vas. Možda im možete pomoći, a da toga niste ni svesni.

U snu zaobići neprijatelja

Ako ste sanjali kako zaobilazite svog neprijatelja, da se ne biste konkretno sreli s njim, u bliskoj budućnosti ćete uspešno izbeći neki problem. Na vreme ćete shvatiti o čemu se radi i uspećete stvari postaviti tako da izbegnete moguće teškoće i komplikacije. Bićete smireni i koncentrisani na ono što se dešava, pa vam neće biti problem da sve dobro i mudro odradite.

Pričati s neprijateljem u snu

Ukoliko ste u svom snu pričali sa svojim neprijateljem bez tenzija i trzavica, u narednom periodu ćete zrelo i staloženo prilaziti problemima i onome što se oko vas dešava. Neće biti mesta preteranim emocijama i burnom reagovanju. Ovim ćete pokazati da ste sazreli, da ste nešto naučili i da razmišljate kao odrasla osoba, a ne kao nezreli tinejdžer.

U snu terati neprijatelja

U slučaju da ste sanjali kako terate svog neprijatelja i ne date mu da vam priđe, u bliskoj budućnosti ćete uporno odbijati da budete uvučeni u neke sukobe unutar vaše porodice ili poslovnog okruženja. Moguće je i da će neko od komšija imati manje međusobne trzavice u koje će hteti i vas da uvuče, bilo kao sudiju ili učesnika. Pametno ćete sve to prepoznati i uspeti držati dalje od sebe i svog mira.

Terati tuđeg neprijatelja u snu znači da ćete na vreme shvatiti odakle dolazi opasnost za jednu osobu i poduzeti potrebne korake da tu opasnost sprečite. S obzirom da vam je stalo do nečije dobrobiti i da ne biste mogli mirno gledati da se toj osobi nešto loše dešava, budno ćete pratiti razvoj jedne situacije i reagovati po potrebi.

Videti u snu da neko drugi tera svog neprijatelja znači da ćete slaviti neki uspeh svojih prijatelja.

Kada u snu vidite da neprijatelj tera vas, to znači da nećete biti pripremljeni za nešto što vas očekuje i da ćete se neprijatno iznenaditi kada se to dogodi. Osećaćete se kao saterani u ćošak, bez mogućnosti izbora i vremena da razmislite. Ne snalazite se dobro u takvim situacijama i to vam izaziva veliku nervozu. Potrebno je samo da se smirite i sve će izgledati jasnije i manje strašno od onoga kako vam se trenutno čini.

U snu zvati neprijatelja

Ako ste sanjali da zovete svog neprijatelja, vi ste osoba koja ne može i ne želi bežati od problema. O čemu god da se radi, vi ćete to smireno sagledati, analizirati i delovati onako kako bi bilo najbolje u datoj situaciji. Ne pada vam na pamet da probleme odgađate za neka druga vremena ili da ih prebacujete na druge. Svesni ste da se odgađanjem problemi samo uvećavaju i dodatno komplikuju, pa ćete i ovaj put uzeti stvari u svoje ruke i rešiti ono što naslućujete da je problem.

Tući neprijatelja u snu

Ukoliko ste u snu tukli svog neprijatelja, bliska budućnost bi vam mogla biti obeležena ljutnjom i besom zbog nečega. Moguće je da ćete doći u kontakt sa neodgovornim osobama i da će vas njihovo ponašanje naljutiti. Ili ste već odranije ljuti na nekoga, pa se to sad samo pojačalo nekim dešavanjima. U svakom slučaju, proživljavaćete buru negativnih emocija i nećete se lepo osećati.

U slučaju da ste sanjali kako neprijatelj tuče vas, na javi biste mogli biti preopterećeni velikim obavezama i na poslu i kod kuće. Moguće je da ćete morati postići određene stvari u određenom roku, a rok vam izmiče. Isto tako je moguće da vas niko neće dobro razumeti i da ćete sve sami morati podneti.

Kada sanjate da tučete tuđeg neprijatelja, to znači da ćete se veoma založiti za jednu osobu i da ćete pokušati sami rešiti njene probleme ili ih bar svesti na minimum. Ta osoba će vam biti veoma zahvalna i znaće ceniti sve što za nju uradite.

Sanjati da tuđi neprijatelj tuče vas znači da ćete ni krivi ni dužni ispaštati zbog tuđih grešaka. Neko će napraviti problem, a vi ćete biti optuženi da ste taj problem izazvali. Dok sve ispravite i dokažete svoju nedužnost, više neće ni biti važno ko je šta uradio. Zato dobro vodite računa o tome u šta se mešate i s kim se dogovarate.

Sanjati da je neprijatelj umro

Ako ste sanjali da vam je neprijatelj mrtav, uskoro biste mogli završiti sve svoje obaveze i sa porodicom otići na godišnji odmor. Ukoliko niste porodična osoba, na zasluženi odmor biste mogli otići sa voljenom osobom ili sa prijateljima. U svakom slučaju, smeši vam se lep period u bliskoj budućnosti i nemate razloga da se brinete.

Ubiti neprijatelja u snu

Ukoliko ste u svom snu ubili neprijatelja, na javi ćete odlučno rešiti nešto što vam je dugo predstavljalo problem. Konačno ćete shvatiti kako da tom problemu pristupite i na koji način da ga pošaljete u „rešene slučajeve“. Bez obzira koliko se nekome činilo da preterujete s brigom oko toga, to je „kamenčić u cipeli“ koji vas odavno „žulja“ i koji ćete sad konačno izvaditi. Samo vi znate koliko je to važno.

U slučaju da je neprijatelj u snu ubio vas, uskoro biste mogli priznati i sebi i drugima da ne možete rešiti nešto što dugo pokušavate i da konačno odustajete od toga. Teška srca ćete doneti takvu odluku, ali morate znati da je besmisleno raditi nešto što ne daje pozitivne rezultate  i da je bolje za to potražiti pomoć. U ostalom, kineska poslovica kaže da „problem koji ne možete rešiti, nije vaš problem“.

Pobediti neprijatelja u snu

Kada sanjate da ste pobedili svog neprijatelja, to znači da ćete biti veoma zadovoljni postignutim rezultatima u narednom periodu. Neće se to odnositi samo na materijalne stvari i obaveze, nego i na neke lične pobede koje vam mnogo znače. Dokazaćete sebi da ste dovoljno čvrstog karaktera i da ste sposobni da se nosite sa svim životnim situacijama. Za vas će to biti posebno lepa pobeda.

Sanjati da je neprijatelj pobedio vas znači da ste veoma umorni od svega što se u poslednje vreme dešava i da osećate kako nemate snage za ustajanje iz kreveta. Pod hitno vam je potreban predah i odmak od svakodnevnih dešavanja. Možda bi bilo dobro da otputujete na kraći odmor s nekim ko vam je drag i ko vas dobro razume.

Pomiriti se u snu s neprijateljem

Ako ste se u snu pomirili sa svojim neprijateljem, u bliskoj budućnosti ćete naći unutrašnji mir i balans koji vam je potreban. Pustićete neke stvari da odu od vas kako bi neke druge mogle doći u vaš život. Konačno ćete završiti jedan ciklus u formiranju svoje ličnosti i sa novim saznanjima i shvatanjima ćete zakoračiti u budućnost. Biće to dobar period za vas.

Sanjati da vas je neprijatelj napao

Ukoliko ste sanjali kako vas je neprijatelj napao, moguće je da ćete biti žrtva nekih spletki i ogovaranja. Ne treba to mnogo da vas brine, nije vam prvi put da se susrećete sa tuđom zlobom. Vi radite pošteno ono što radite, a drugi neka se „peku“ na vatri vlastite zavisti i želje da budu na vašem mestu.

U slučaju da ste sanjali kako vi napadate svog neprijatelja, u narednim danima možete očekivati da će vam se otvoriti prilike za postizanje uspeha u nečemu što vam je važno. Daćete sve od sebe i uložiti bitan napor da to postignete, tj. „zagrišćete“ svom snagom.

U snu jesti i piti s neprijateljem

Kada sanjate da sedite za stolom, jedete i pijete sa svojim neprijateljem, to znači da ste odlučili bolje proučiti nešto što vam se čini strašno ili loše. Niste osoba koja sve odbacuje bez razumnog sagledavanja činjenica i zato želite steći bolji uvid u suprotnu stranu ili neki problem. Nakon toga ćete znati kako da se postavite i šta da mislite o svemu.

Sanjati da vam je neprijatelj došao u posetu

Ako ste sanjali da vam je neprijatelj došao u posetu, uskoro biste mogli biti opterećeni nekim unutrašnjim sukobima i dilemama. Nešto će vas mučiti i nećete znati šta da radite. Vaše želje su jedno, a očekivanja drugo. Uz to sve, još postoje i moralne norme koje vas sputavaju i stvaraju grižu savesti. Teško ćete moći zadovoljiti sve te strane, pa je najbolje da se vodite onim što zaista želite.

Videti neprijatelja u kući

Ukoliko ste sanjali da je neprijatelj u vašoj kući, moguće je da se ne osećate dobro u krugu svoje porodice i da im zamerate na nekom ponašanju. Možda ste očekivali da se drugačije postave kada ste vi i vaše potrebe u pitanju, a oni su uradili suprotno tome. Verovatno ste ljuti na njih ili ste razočarani, pa doživljavate porodično okruženje kao mesto na kojem je vaš neprijatelj.

U snu postići dogovor s neprijateljem

U slučaju da ste sanjali kako postižete dogovor s neprijateljem, na javi ćete promeniti neke svoje navike i rešiti se određenih poroka ili nečega što vam je predstavljalo problem. Naći ćete balans između potreba i obaveza, ali i između želja i mogućnosti. Nakon toga ćete mnogo lepše funkcionisati i biti mnogo zadovoljniji.

Sanjati da je neprijatelj postavio zasedu

Kada sanjate da vam je neprijatelj postavio zasedu, to znači da morate biti vrlo oprezni kada se poveravate nekim osobama. Verovatno niste svesni toga koliko ste naivni i koliko dobronamerno radite neke stvari, a drugi vas zbog toga iskorištavaju i prebacuju krivicu na vas. Pogledajte malo trezvenije oko sebe, a naivnost ostavite drugima.

Videti u snu da je neprijatelj star

Ako ste sanjali starog i nemoćnog neprijatelja, ubrzo biste mogli shvatiti da su vaši problemi i brige stvar prošlosti i da nema nikakvog razloga da ih se i dalje plašite. Sve je to već odavno prevaziđeno, samo vi to niste na vreme uočili i uzaludno ste bili zabrinuti. Konačno se možete opustiti i nastaviti sa svojim životom.

Videti da je neprijatelj mlad u snu

Ukoliko ste u snu videli mladog i snažnog neprijatelja, na javi biste mogli biti pod uticajem neke osobe koja vas na određeni način „drži u šaci“. Moguće je da ste se nekada upustili u nešto što niste trebali i sada za to ispaštate. Najbolje bi bilo da otvoreno priznate šta se desilo i rešite ono što vam predstavlja problem, a na taj način se oslobodite i svog „tamničara“.

Sanjati bivšeg neprijatelja

U slučaju da ste u svom snu videli bivšeg neprijatelja, u bliskoj budućnosti ćete se susresti s nečim što ste odavno ostavili iza sebe, ali je ponovo postalo aktuelno. Neke stvari ili ljudi će se pojaviti kad ih najmanje budete očekivali i izazvati vam uznemirenost. Opustite se i prisetite da ste to već jednom uspeli rešiti, pa nema razloga da tako ne bude i sada.

Videti u snu da neprijatelj lepo izgleda

Ako ste sanjali neprijatelja koji lepo izgleda i koji vas ne plaši svojom vanjštinom, to znači da se morate pričuvati nekih poroka, nezakonitih radnji ili nečega što deluje vrlo primamljivo, ali je u stvari opasno i ne vodi ničemu dobrom. Nemojte nasedati na priče onih koji žele da vas uvuku u svoje mračne krugove da bi vas tamo držali kao taoce. Budite pametniji od toga.

Videti da vam je neprijatelj iza leđa u snu

Ukoliko ste u snu videli svog neprijatelja iza leđa, u narednim danima biste mogli biti u nekoj zabludi. Nešto će vam se učiniti sasvim drugačije od onoga kakvo u stvari jeste i vi ćete na osnovu tog utiska donositi svoje odluke. Jasno vam je da te odluke moraju biti pogrešne i da ćete se na kraju zbog njih kajati.

Sanjati neprijatelja pokrivenog lica

U slučaju da ste u svom snu videli kako vaš neprijatelj ima pokriveno lice, u bliskoj budućnosti biste mogli rešiti jednu tajnu i biti vrlo iznenađeni onim što ćete otkriti. Shvatićete da su vas neke stvari bespotrebno plašile i brinule i da ni izbliza nisu onakve kakve ste mislili da jesu.

Sanjati da neprijatelja gledate u oči

Kada sanjate da svog neprijatelja gledate u oči, to znači da ste osoba koja se odlučno nosi sa problemima i ne beži od njih. Shvatićete gde leži pravi problem i onda ga lako rešiti. Nećete dozvoliti da vas nešto u tome pokoleba i izazove vam dodatne komplikacije.