Sanovnik » Sanjati » G » Gušter – šta znači sanjati guštera?

Gušter – šta znači sanjati guštera?

Pojava guštera u našim snovima nije tako čest slučaj, ali je svakako vrlo zanimljiva i može imati razna značenja. Većina naših snova je takva da se ne može izvući strogo jedno značenje i pripisati ga svakom snu. Jedan te isti pojam može imati različita tumačenja u raznim snovima ako se nalazi u drugačijim odnosima sa ostalim delovima sna.

Upravo takav slučaj je i sa snovima o gušteru. Ovaj gmaz može značiti strah od nevidljive opasnosti, može predstavljati i strah ili opasnost od napada neprijatelja, od njegovog lukavstva, na primer. Ali ,isto tako, može da znači i našu snalažljivost i izdržljivost u životu. Dobro je poznato da gušter u opasnosti odbacuje svoj rep kako bi se spasao, ali i da mu taj rep kasnije ponovo izraste. Retko koja životinja ima takve sposobnosti obnove i tako brzo reagovanje prilikom životne ugroženosti. Zato san o gušteru može predstavljati naše umeće snalaženja u raznim životnim situacijama. Može predstavljati i našu fleksibilnost, naše prilagođavanje.

Gušter je, takođe, i životinja koja se skriva i koja je prilično plašljiva, ali je otrovna i opasna ako nekoga ugrize.  Moguće je da nam san o gušteru pokazuje kako trebamo biti okrenuti sebi i gledati svoja posla, ali se trebamo žestoko braniti kada nas neko napadne i staviti mu do znanja da nismo bezazleni.

U snovima su moguće sve navedene situacije i značenja, pa je potrebno obratiti pažnju na detalje i vreme u koje to sanjamo. Nije svejedno da li guštera sanjamo kada smo pod velikim stresom ili kada smo u lepom životnom periodu. Takođe, na značenje sna veoma utiče i sam osećaj sanjača, pa je zato najbolje da sanjač traži objašnjenje svog sna prema onom detalju koji je za njega bio najneobičniji ili najnaglašeniji u snu.

Sanjati guštera

Ako ste sanjali guštera, moguće je da vas vaša podsvest upozorava da obratite više pažnje na svoju okolinu i dešavanja u njoj. Neke promene su prisutne, ali ih vi niste svesni. Možda su neke osobe promenile svoje ponašanje i predstavljaju opasnost za vas, a možda je jednostavno potrebno da se vi promenite i sagledate stvari drugačijim očima. San o gušteru može značiti i vašu nelagodu prema nečemu. Moguće je da vam je neprijatno u nekoj situaciji ili sa nekim ljudima, a ne znate kako da to izbegnete.

Sanjati da je gušteru otpao rep

Ukoliko ste u snu videli da je gušteru otpao rep, u skoroj budućnosti vas verovatno očekuje neka opasna i neugodna situacija iz koje ćete se uspeti izvući. Neće vam biti lako, ali ćete svojom dovitljivošću pronaći način da se nepovređeni izvučete iz problema. Situaciju ćete shvatiti kao pouku i imati je na umu za neki naredni put.

U slučaju da ste vi u snu otkinuli rep gušteru, možete ubrzo očekivati neprijatan događaj u kojem ćete biti napadački raspoloženi prema jednoj osobi, ali će se ta osoba spretno izvući iz date situacije. Njena transformacija je zadivljujuća i malo toga je dotiče, pa ćete shvatiti da je najbolje ne dolaziti u dodir sa takvim ljudima i sačuvati vlastiti mir.

Kada sanjate da je neko drugi gušteru otkinuo rep, očekuju vas problemi u porodici. Neko od članova vaše porodice će imati problema sa neprijatnim ljudima i trebaće mu vaša pomoć. Zajedno ćete iznaći adekvatno rešenje i smiriti celu situaciju.

Videti u snu da je gušter protrčao pored vas

Ako ste sanjali da je gušter brzo protrčao pored vas, u narednom periodu će se dešavati neke stvari velikom brzinom. Nećete biti ni svesni kada i kako se sve desilo, a već ćete primetiti mnoge promene. Na vama će biti da se i sami uključite u ta dešavanja i da ne kaskate za promenama koje su nastale. Ponekad nema vremena za previše razmišljanja jer bi prave prilike mogle pobeći.

Videti u snu guštera na kamenu

Ukoliko ste u snu videli da gušter mirno stoji na kamenu, ne plaši se i ne beži, uskoro biste mogli dobiti priznanje za ono što ste do sad radili. Ne mora to nužno biti vezano za vaš rad na poslu, može se odnositi na nešto što ste radili za blisku osobu, prijatelja i slično. U svakom slučaju, osetićete prijatnu promenu i biti ponosni za sebe.

Sanjati guštera ispod kamena

Ako ste sanjali da se gušter zavukao pod kamen, trebali biste razmisliti o svom ponašanju kada je rešavanje problema u pitanju. Odlaganje istih je nešto što će vam se obiti o glavu i samo dodatno sve zakomplikovati. Nije nikakvo rešenje da sve probleme „gurnete pod tepih“ i pravite se da oni ne postoje. Kad-tad ćete morati taj tepih podići.

Videti guštera koji stoji na suncu

Kada sanjate da gušter stoji na suncu, greje se i uživa, ubrzo biste mogli promeniti svoje mesto boravka i konačno doći tamo gde ste oduvek želeli. Otvoriće vam se nove prilike i vi ih trebate znati iskoristiti. Shvatićete da su vam na dohvat ruke stvari kakve ste dugo priželjkivali i da je ovo vaših „pet minuta“ koje ne smete propustiti.

Sanjati guštera ispod lišća

Ako ste u snu videli da se gušter krije ispod lišća i da se pritajio, moguće je da ste zbog nečega uplašeni i nesigurni u sebe. Najradije biste voleli da vas niko ništa ne pita i da ne morate ni o čemu odlučivati. Niste sigurni kako da se nosite sa problemom koji vam nameću obaveze, osećate se nedoraslo i nestručno za njegovo rešavanje, a to vam stvara veliku frustraciju.

Videti u snu guštera na zidu

Ukoliko ste sanjali da je gušter na nekom zidu, mogli biste u narednom periodu saznati neke tajne koje će vas iznenaditi. Određene osobe će se nesmotreno razotkriti i neće imati izbora, pa će priznati ono što su duže vreme krile.

U slučaju da je gušter u vašem snu hodao po zidu, tajna koja izađe na videlo će se veoma brzo širiti među osobama iz okoline. Radoznali i zlobni će jedva dočekati takvu priliku, a oni ljudi koji gledaju svoja posla će još jednom morati slušati razne tračeve.

Videti da se gušter penje uz drvo

Ako ste u snu videli kako se gušter penje uz drvo, očekuju vas promene u porodičnom životu. Moguće je da ćete povećati „porodično stablo“ ili da ćete imati selidbu nekih članova porodice. U svakom slučaju, dešavaće se neke promene na tom polju vašeg života, ali neće biti loše ni zabrinjavajuće, pa se možete opustiti.

Sanjati da je gušter u kući

Ukoliko se u vašem snu gušter pojavio u kući, u bliskoj budućnosti biste mogli imati promene na polju finansija. Ovo ne znači da će te promene biti loše, ali znači da će se nešto oko finansija menjati. Od samog sna zavisi kako će izgledati dalji tok na tom polju i gde će vas odvesti.

U slučaju da ste sanjali kako se gušter krije iza nameštaja i ne možete do njega doći, znači da ćete morati sačekati da prođe neko vreme pre nego što uspete ostvariti dobitak. Vaši napori će uroditi plodom, ali je potrebno biti još malo strpljiv.

Ako ste u snu guštera videli da sedi na stolu, ubrzo ćete se veoma obradovati lepom prilivu novca. Pored svega što ste očekivali i za što ste vredno radili, dobićete nenadani bonus koji će vas iznenaditi i oraspoložiti.

Kada sanjate da se gušter nalazi u vašoj spavaćoj sobi, potrebno je da otvorite „četvore oči“ i da pripazite na neprijatelje koji žele da vam uruše vezu ili brak. Njihova problem je uvek isti i odnosi se na to da ne mogu podneti kada se neko lepo slaže i skladno živi. Zato se svim silama trude da ubace crv sumnje među partnere i tako ih posvađaju.

Sanjati da je gušter u tuđoj kući znači da ćete saznati za neke porodične probleme vaše dalje rodbine. Ovi problemi se mogu odnositi na finansije, ali i na bračni život vaših rođaka.

Sanjati da je gušter na kućnom pragu

Ukoliko ste sanjali guštera na svom pragu, vreme je da se pozabavite ljudima koji nemaju kad gledati svoja posla jer stalno gledaju tuđa. Takve osobe nemaju mira dok ne naprave problem bar jednoj osobi u toku dana i njihov vlastiti život je mnogo dosadan. Postoji mnogo načina da ih se rešite, a na vama je da izaberete onaj za koji smatrate da je najdelotvorniji.

Videti u snu da gušter stoji na tuđem kućnom pragu znači da ćete uskoro imati prilike biti u društvu osoba koje se ne ustručavaju uraditi bilo šta da bi došle do svog cilja. Ovo vam je jasno upozorenje da dobro i promišljeno birate društvo za druženje kako se kasnije ne biste kajali.

Videti u snu da gušter pretrči put

Kada vam gušter u snu pretrči preko puta, krajnje je vreme da zastanete na svom putu i pobrinete se za svoje zdravlje. Nije nikakvo rešenje odlaganje problema jer se kasnije ti problemi samo umnožavaju i komplikuju. Od zdravlja sve počinje, pa ga nikako nemojte stavljati u drugi plan.

Sanjati da je gušter nekom drugom pretrčao put znači da ćete biti zabrinuti za jednu osobu zbog njenog zdravstvenog stanja. Sva vaša upozoravanja su bila neuspešna, a sada je došlo do očekivanih komplikacija.

Videti guštera u džepu

Ako ste sanjali da vam je gušter ušao u džep, u bliskoj budućnosti biste mogli osećati strah i nelagodu zbog nekog događaja. Imaćete osećaj da nikome ne možete verovati i da vas izdaju i najbliže osobe. Sve to će vam stvarati veliku nervozu i nesigurnost, pa nećete znati kako da se ponašate niti od koga da tražite pomoć.

U slučaju da ste u snu videli kako je gušter ušao u tuđi džep, moguće je da ćete saznati o nekoj prevari koja se desila vašim bliskim osobama. Bićete veoma iznenađeni onim što ćete o tome čuti i shvatićete da je veoma teško sprečiti pokvarene ljude da naprave ono što su naumili.

Sanjati da gušter hoda po vama

Ukoliko ste u snu videli kako gušter hoda po vama, u narednom periodu vas očekuju problemi zbog neke nepažnje. Bićete prinuđeni da nešto brzo završite i to će vam napraviti mnogo neprilika. Uvek je teže nešto ispravljati i popravljati, nego ga raditi iz početka, a vi ćete to uvideti iz prve ruke.

Videti u snu da gušter hoda po nekome drugom znači da ćete biti tužni zbog kazne koju će vaši prijatelji morati otrpeti. Propusti u radu će ih skupo koštati i oni će to morati saznati na teži način.

Sanjati ujed guštera

Ako vas je gušter u snu ugrizao i to vas je mnogo zabolelo, u bliskoj budućnosti ćete imati ružne verbalne okršaje sa neprijateljski raspoloženim ljudima. Takvo njihovo ponašanje će vam veoma teško pasti i osećaćete se loše danima nakon toga. Niste osoba koja je sklona neprijateljstvu prema bilo kome, ali ste osoba koja će se svakako braniti kada je napadnuta. Međutim, to vas veoma emotivno pogađa.

U slučaju da vas je gušter u snu ugrizao, ali niste osetili bol, u skoroj budućnosti biste mogli biti izloženi nekim zlobnim provokacijama, ali ćete vi ostati hladni i sabrani. Ni na jedan način nećete hteti pružiti zadovoljstvo zlobnicima i „upecati“ se na njihove izazove. Pustićete ih da se sami sa sobom pate.

Kada sanjate da je gušter ujeo nekog drugog znači da ćete morati pomagati bliskoj osobi da se odbrani od nekih napasnika koji nemaju meru. Što je neko finiji i bolji, oni su sve zlobniji i gori.

Videti u snu mrtvog guštera

Ukoliko ste u snu videli mrtvog guštera, možete uskoro očekivati propuštanje pravih prilika za nešto što odavno želite. Sve će upućivati na to da je vaša nezainteresovanost dovela do toga da sada ne možete nastaviti dalje, a ni ostati tu gde jeste. Dok ste vi to shvatili, prilike su nestale.

Videti u snu da se gušteri tuku

Ako ste sanjali da se gušteri tuku i da povređuju jedan drugoga, moguće je da ćete uskoro biti svedok jednog neugodnog sukoba na radnom mestu. Neće to biti za veliko žaljenje jer će se raditi o osobama koje su zajedno mnogo pakostile drugima, ali će biti neprijatno sve to posmatrati i ne moći otići s mesta događaja.

Sanjati mnogo guštera

Kada u snu vidite mnogo guštera na jednom mestu znači da ćete biti pozvani na jedno okupljanje na kojem ćete morati dobro odvagati svaku izgovorenu reč. Radiće se o ljudima koji su spremni napraviti okupljanje samo da bi saznali šta se sve kod drugih dešava i da bi imali „svež materijal“ za vlastite potrebe. Problem je što iz nekog razloga nećete moći izbeći odlazak na taj događaj.

Ukoliko ste sanjali mnogo guštera koji trče na sve strane, uskoro biste mogli biti pod velikim pritiskom. Od vas će se tražiti agresivna i brza akcija u rešavanju nekog problema, ali će okolnosti za to rešavanje biti vrlo nepovoljne. Ideja je da vi „vadite kestenje iz vatre“ jer će se ostali učesnici razbežati kada bude trebalo podneti izveštaj.

Ubiti guštera u snu

Ako ste sanjali da ste ubili guštera, očekuje vas neki gubitak u narednom periodu. Imaćete manje probleme i nećete moći realizovati ono što ste zamislili. Mnogo ćete se nervirati zbog toga, ali ćete shvatiti da je to bilo nepotrebno jer neće biti baš velike štete.

Ukoliko ste u snu videli da je neko drugi ubio guštera, mogli biste uskoro saznati da je jedna osoba odustala od nečega za šta ste imali dogovor. To će vam prouzročiti manju štetu, ali vas neće toliko povrediti kao što će vas povrediti činjenica da ne možete više verovati takvoj osobi.

Sanjati velikog tropskog guštera

Kada u snu vidite velikog tropskog guštera, možete očekivati u bliskoj budućnosti pomoć i savet mudrih osoba iz vaše okoline. Lako ćete rešiti neke probleme koji vas duže muče jer ćete kroz razgovor s njima dobiti sasvim drugi uvid u situaciju i dobiti nove ideje. Još jednom ćete shvatiti koliko je neprocenjivo iskustvo nekih ljudi.

Prodavati guštera u snu

Ukoliko ste sanjali da prodajete guštera, bićete potreseni ljubomornim scenama koje će vam prirediti vaš partner. Uzaludno ćete pokušavati objasniti da ništa nije onako kako se njemu čini i da je to sve samo partnerova uobrazlija.

Kupovati guštera u snu

Kada u snu kupujete guštera znači da vam je veoma stalo do tuđeg mišljenja i da ćete „kupiti“ i ono što vam ne treba samo da biste bili podobni za određeni krug ljudi. Na taj način nikada nećete imati vlastitu volju ni slobodu da uživate u onome što vi lično zaista volite. Uvek ćete se prilagođavati tuđim ukusima.

Spasiti guštera u snu

Ukoliko ste sanjali da ste spasili nekog guštera od nevolje koja ga je zadesila, u narednom periodu ćete izaći u susret jednoj osobi koja nikada nije bila prijateljski nastrojena prema vama. S obzirom da niste pokvarena i zlobna osoba, na ovaj način ćete pokazati tom „gušteru“ koliko ste bolji čovek od njega.

Imati u snu guštera za ljubimca

Ako ste sanjali da vam je gušter kućni ljubimac, vi ste osoba koja voli svoje neprijatelje uvek držati na oku i imati ih u blizini kako biste mogli pratiti njihovo ponašanje. Nije vam problem da vi laskate njima kad oni laskaju vama i da se pravite kako je sve u redu. Ovako znate gde su i šta rade, pa se na vreme možete pripremiti na njihove eventualne smicalice.