Sanovnik » Sanjati » R » Riba – šta znači sanjati ribe?

Riba – šta znači sanjati ribe?

Nekada davno, riba je bila glavni izvor mesne hrane za ljude koji su živeli pored mora ili velikih reka. Pa opet, pored sinonima za bogatstvo, u narodu je pojam ribe vezan i za neke druge stvari. Tako se kaže da „riba smrdi od glave, a ne od repa“ kada su sumnjivi poslovi u pitanju, da je neko „klizav kao riba“ kada se lako izvuče iz svake situacije ili da je „nem poput ribe“ jer neće ništa da otkrije.

U snovima je motiv ribe vezan za razne stvari i može biti okarakterisan i kao pozitivan i kao negativan pojam. Najčešće su snovi o ribama tumačeni kao predskazanje lošijih dešavanja, kao najava brige, podvala i drugih problema. Međutim, postoje i oni detalji koji ovakve snove svrstavaju u vesnike lepih događaja.

Sanjati ribe

Ako ste sanjali ribe, u vaš život dolaze promene koje mogu da vam poprave finansijsku situaciju i da vas odvedu u sasvim novom smeru. Moguće je da ćete imati uspeha u igrama na sreću ili da ćete dobiti neko nasledstvo. Pa ipak, san o ribama vam može doneti i određene brige, nervozu i sumnjive poslove. Moguće je da ćete se upustiti u nešto što niste dobro proverili ili da ćete pokloniti poverenje osobi koja to ne zaslužuje.

Sanjati ribe u akvarijumu

Ukoliko ste u snu gledali ribice u akvarijumu, vaš san vam poručuje da biste se u narednim danima mogli vrteti u krug i ne napredovati nigde. Moguće je da će vas određeni problem u životu mnogo iscrpiti jer ćete ga uzaludno pokušavati rešiti, a nigde nećete stizati. Najbolje bi bilo da sve ostavite po strani i pustite vremenu da taj problem reši.

U slučaju da ste u snu gledali ribe u velikom akvariju neke poznate svetske ustanove, to ukazuje na potrebu za strpljivošću. Bez obzira što vam se čini da se događaji prebrzo smenjuju i prolaze, ništa nije izgubljeno i vaš pravi trenutak će uskoro doći. Ono što vi trenutno vidite, predstavlja samo deo šire slike, a ta slika će vam uskoro biti jasna.

Videti u snu ribe u reci

Kada sanjate ribe u reci, to znači da će vaše brige brzo proći. Moguće je da vas je u poslednje vreme mnogo toga „pritisnulo“ i da vam se čini kako problemima nema kraja, ali sve će to ubrzo nestati i „otići niz reku“. Nemojte strepiti i brinuti se bez potrebe jer ćete uskoro sve te probleme ostaviti iza sebe i neće vam se činiti tako veliki.

Videti u snu ribe u moru

Ako ste u snu videli ribe koje plivaju u moru, vaš san vam poručuje da se pravo „blago“ nalazi malo dublje i da ne trebate gledati samo površinu. Neke stvari su na prvi pogled neprimetne i potrebno im je pristupiti malo studioznije kako bi se shvatila njihova prava vrednost. Nemojte se olako okretati od onoga što već imate, nego se potrudite da u tome pronađete ono što celo vreme ne vidite ili ignorišete.

Sanjati ribe u potoku

Ukoliko ste u snu videli ribe u potoku, u bliskoj budućnosti bi vas moglo nešto naljutiti, ali će vas ta ljutnja brzo proći. Moguće je da ćete biti iznervirani nečijom „plitkošću“ i da će vas ponašanje te osobe dovesti do burnog reagovanja, ali ćete shvatiti da ta osoba nije imala loše namere i da je sve to učinila bez detaljnog promišljanja. Zato ćete joj ubrzo oprostiti.

Sanjati ribe u kadi

U slučaju da se sanjali ribe koje plivaju u kadi, na javi možete očekivati da ćete u svoj dom uneti nemir i manje brige. Moguće je da ćete vi biti uznemireni zbog nečega na poslu pa ćete taj nemir preneti i na svoju porodicu. Ukoliko se još školujete, moguće je da ćete školske probleme doneti kući i time okupirati svoju porodicu. Svi će se truditi da vam pomognu i da pronađu najbolje rešenje za novonastalu situaciju, ali se neće osećati prijatno u svemu tome.

Videti u snu ribe u kanti

Kada sanjate ribe koje se nalaze u kanti, kao u onoj u koju pecaroši ostavljaju ribe nakon ulova, to znači da će vas povrediti neko iz vaše okoline. Moguće je da će jedna osoba iskoristiti nešto što zna o vama i da će ciljati baš na to konkretno područje kako bi vas „saterala u ćošak“ i dobila ono što želi. Vi ćete se osećati zarobljeno jer nećete imati baš mnogo izbora u takvoj situaciji.

Videti u snu ribe u knjizi

Ako ste sanjali da gledate ribe u nekoj knjizi, to ukazuje na vaše premišljanje oko nečega. Moguće je da ni sami niste sigurni kako da se ponašate i za šta da se odlučite u prilici koju ste dobili jer vam sve to zajedno deluje nestvarno. Problem je što nemate čvrste garancije ni za šta i zato se plašite da ćete pogrešiti i da ćete se razočarati ako se ispostavi da je sve to bilo lepo samo na papiru.

Sanjati da lovite ribu

Ukoliko ste sanjali da lovite ribu, u bliskoj budućnosti biste se mogli potruditi da dođete do nečega što vam je veoma važno. Moguće je da ćete mnogo „zapeti“ da to postignete i da nećete žaliti ni vreme ni trud oko toga. Rezultat će u početku biti neizvestan, ali će vaše zalaganje biti za svaku pohvalu i takav trud će morati biti nagrađen.

Uloviti ribu u snu

U slučaju da ste u snu ulovili ribu, na javi vas očekuje lep dobitak. Moguće je da ćete nenadano naplatiti nešto što ste ranije radili ili da će vam biti mnogostruko vraćeno ono što ste davno uložili. Isto tako je moguće da ćete dobiti neko nasledstvo o kojem niste ništa znali. U svakom slučaju, očekuje vas događaj koji će vas obradovati i iznenada vam napuniti džepove.

Sanjati da se riba otkačila

Kada u snu vidite kako se riba otkačila sa udice, to znači da će vam „za dlaku“ izmaći nešto na što ste već računali. Moguće je da ćete u narednom periodu sklopiti jedan posao i da će sve izgledati odlično, ali će vas u poslednjem momentu nešto razočarati i pokvariti vam očekivani ishod. Možda ćete zaključiti da vaši partneri nisu onakvi za kakve ste ih smatrali ili će vas određene neplanirane okolnosti onemogućiti u postizanju uspeha u tom poslu.

U snu pržiti ribu

Ako ste sanjali da pržite ribu, u narednom periodu ćete lako završiti ono što ste započeli. Iako vam se sada čini da vašem poslu nema kraja i da ništa ne ide onako kako ste vi to zamislili, uskoro će sve doći na svoje mesto. Morate biti strpljivi i ne smete klonuti duhom pa ćete ubrzo videti lepe rezultate svoga rada. Bićete ponosni na sebe i imaćete šta pokazati.

U snu peći ribu na roštilju

Ukoliko ste u snu pekli ribu na roštilju, to znači da vas u skoroj budućnosti očekuju lepe vesti. Moguće je da će vas nešto veoma obradovati i da ćete to hteti podeliti sa drugima. Biće vam važno da svi znaju koliko ste srećni i da tu sreću prenesete na bliske ljude. Disaćete punim plućima i ništa vas neće sprečiti da svoju sreću javno pokažete.

Sanjati da jedete ribu

U slučaju da ste u snu jeli ribu, u stvarnom životu biste mogli imati neku štetu. Moguće je da ćete izgubiti manju svotu novaca ili da će vam propasti neki ulog. Takođe je moguće da ćete morati popravljati kućanske aparate ili da ćete upropastiti komad omiljene odeće. Neće se raditi o velikom novčanom iznosu, ali ćete imati određene gubitke.

Videti u snu da jedete ribu u društvu više osoba predstavlja svađu i nemogućnost dogovora. Moguće je da ćete se s nekim pokušati dogovoriti i napraviti određeni plan delovanja u jednoj situaciji, ali vam to ipak neće uspeti. Neki od prisutnih će uporno imati drugačije mišljenje i neće hteti da se slože sa ostalima, a vama će to predstavljati poseban problem.

Sanjati da vam je zapela kost dok jedete ribu ukazuje na mogućnost da vam u stvarnom životu presednu neke stvari. Moguće je da ćete oko nečega biti neoprezni i nepromišljeni pa ćete zbog toga morati da se kajete. Verovatno ćete misliti da možete sami sve rešiti i da ste dovoljno dorasli situaciji, ali ćete pri tome praviti greške i propuste koji će vas koštati.

Videti u snu da je nekome drugom zapela riblja kost u grlu ukazuje na to da taj neko neće poslušati vaš savet i da će zbog toga zažaliti. Moguće je da će se pomenuta osoba pokajati kada shvati da ste vi bili u pravu i da ste mnogo bolje ocenili celu situaciju, ali joj to neće pomoći da bilo šta popravi i promeni. Šteta će već biti počinjena i tu neće biti pomoći.

Kupovati ribu u snu

Kada sanjate da kupujete ribu, to znači da ćete nešto pokušati dobiti na prevaru. Moguće je da vi ne mislite kako je to mnogo loše jer su vaše namere dobre, ali ćete svakako pokušati prevariti jednu osobu kako bi vam nešto poverila. Možda bi bilo bolje da iskreno porazgovarate s tom osobom i da joj iznesete svoje namere jer su veće šanse da dobijete ono što želite, a i nećete se osećati loše što nekoga varate.

Sanjati da neko drugi kupuje ribu označava potrebu za oprezom. U narednim danima se pričuvajte podvala i previše slatkorečivih osoba. Vrlo je verovatno da im namere nisu prijateljske i da pripremaju teren da vas iskoriste za neke svoje nečasne ciljeve. Unapred razmišljajte.

Prodavati ribu u snu

Ako ste u snu videli kako prodajete ribu, uskoro biste se mogli rešiti dugogodišnjih problema. Moguće je da će vam se iznenada pojaviti rešenje za nešto što vas je dugo mučilo i da ni sami nećete moći verovati da je vašim mukama kraj. Možda ćete na početku biti malo skeptični, ali ćete uskoro osetiti olakšanje i biti srećni što se sve dobro završilo.

Videti u snu da neko drugi prodaje ribu predstavlja dolazak pomoći u ključnom trenutku. Moguće je da ćete izgubiti svaku nadu u rešavanje određenog problema, ali će vas nečija pomoć iz toga izvući i vratiti vam veru u prijateljstvo i dobru sreću.

Sanjati da poklanjate ribu

Ukoliko ste u snu nekome poklanjali ribu, u stvarnom životu biste mogli pokušati preneti svoje brige na drugoga. Moguće je da ćete se truditi da neko drugi dobije zadatke i obaveze koji su vama bile namenjeni, ali to nećete javno priznati. Želećete da sve izgleda nedužno i slučajno, ali će iza toga stajati vaš ozbiljan plan.

Sanjati da su vama poklonili ribu označava mnogo više obaveza u narednom periodu. Verovatno ćete biti iznenađeni povećanjem obima posla i to vam nikako neće odgovarati, ali se nećete imati kome žaliti. Sav posao ćete morati završiti na vreme kako biste postigli ono što ste ranije isplanirali.

Ukrasti ribu u snu

U slučaju da ste sanjali da kradete ribu, na javi biste mogli zapasti u dugove. Moguće je da ćete preceniti svoje sposobnosti i da ćete unapred isplanirati nešto što neće ispasti onako kako ste vi to zamislili. To bi vas moglo dosta koštati i moglo bi vas odvesti u neplanirano zaduživanje. Najbolje bi bilo da ne srljate nepromišljeno ni u šta, da ne žurite sa davanjem obećanja i da dobro razmislite o svojim granicama.

Videti u snu da neko drugi krade ribu ukazuje na to da vam jedna osoba neće vratiti novac na vreme. Moguće je da će vas pokušati „zavlačiti“ neko vreme raznim izgovorima i da će vam na kraju priznati da taj novac trenutno nema. Neće vam preostati ništa drugo nego da se pomirite sa gubitkom i da čekate vreme kada ćete taj gubitak namiriti.

Sanjati da čistite ribu

Kada u snu vidite kako čistite ribu, to znači da ćete u bliskoj budućnosti očistiti svoj život od negativnosti i loših uticaja. Moguće je da ćete staviti tačku na neka poznanstva i da ćete se osloboditi osoba koje vas sputavaju u napredovanju kroz život. Ne treba vam biti žao i ne trebate se osećati loše što činite nešto dobro za sebe jer je krajnje vreme da prestanete druge stavljati ispred sebe.

Videti u snu da neko drugi čisti ribu predstavlja znak da ćete saznati o prekidu jedne veze ili o rastavi braka. Moguće je da će vas iznenaditi takva odluka para za koji ste verovali da se odlično slažu, ali je isto tako moguće i da ćete zaključiti kako je samo bilo pitanje vremena kada će ta veza pući.

Sanjati veliku ribu

Ako ste u snu videli veliku ribu, na javi vas očekuje otkrivanje neke tajne. Moguće je da će vam se jedna osoba poveriti i da će od vas tražiti savet za daljnje korake u životu. To će vam predstavljati veliki teret i odgovornost, ali će vam istovremeno biti drago što pomenuta osoba ima poverenja u vas. Trudićete se da sve to prođe što bezbolnije za dotičnu osobu i da joj budete od koristi u budućnosti.

Sanjati malu ribu

Ukoliko ste u snu videli malu ribu, u vaš život bi mogle ući neke sitne promene. Moguće je da ćete se istovremeno i obradovati i razočarati nekim dešavanjima, ali ćete na kraju ipak biti zadovoljni. Obradovaće vas ispunjenje određenih želja, ali će vas razočarati način na koji će se to desiti. Pa ipak, na kraju će se sve dobro završiti i vi ćete moći reći da ste uspeli.

U snu videti jednu ribu

U slučaju da ste sanjali samo jednu ribu, u bliskoj budućnosti biste mogli biti fokusirani na jedan veliki cilj. Moguće je da ćete sebi zacrtati ostvarenje nečega i da ništa drugo za vas neće biti važno. Dolazak do tog cilja bi vam mogao proteći u prelasku preko mnogih prepreka, ali vas to neće obeshrabriti niti naterati na odustajanje.

Videti u snu jato riba

Kada sanjate jato riba, to znači da vas u stvarnom životu očekuje dobitak. Moguće je da ćete se obogatiti u nekim ulaganjima na koja ste prestali misliti, odnosno na koja ste skoro zaboravili. Zbog toga će vam taj novac biti još draži i mnogo više ćete mu se obradovati nego nečemu na što ste već računali. Takođe je moguće da će se raditi o više manjih dobitaka koji će se sliti u jedan veći.

Videti u snu ribe u mreži

Ako ste sanjali ribe uhvaćene u mrežu, u bliskoj budućnosti biste se mogli zaplesti u neke nečasne poslove. Moguće je da u početku nećete znati u šta se tačno upuštate i da će vam kasnije biti teško da se iz svega bezbolno izvučete, ali ćete svakako morati prestati s takvim poslovanjem. U protivnom ćete se samo još više zapetljavati u „mrežu“ i bićete u velikom problemu.

Sanjati da ste pustili ribe iz mreže predstavlja vaše oslobađanje od nečega što vas je mnogo opterećivalo. Moguće je da ćete isplatiti dug koji imate ili da ćete se osloboditi osobe koja vas je gušila i sputavala u životu. U svakom slučaju, osetićete veliko olakšanje i biti srećni zbog toga.

Sanjati da uzgajate ribe

Ukoliko ste u snu videli kako uzgajate ribe, kako imate svoj ribnjak i uzgajalište, u narednom periodu možete očekivati nagli preokret u jednoj situaciji. Moguće je da ćete iz ničega napraviti nešto nakon što vas jedna osoba izazove određenim insinuacijama. Potrudićete se da dokažete šta sve možete i koliko vredite, a to će biti izazov kojim ćete dati jednaku potvrdu i sebi i drugima.

Sanjati da riba smrdi

U slučaju da ste u snu osetili kako riba smrdi, na javi biste mogli saznati neke neprijatne stvari o bliskim ljudima. Moguće je da će vas iznenaditi i razočarati ono što ćete čuti, ali to nećete hteti pokazati osobi koja vam to bude saopštila. Pokušaćete sačuvati svoje razočarenje samo za sebe i za osobe kojima verujete. Bez obzira koliko ćete biti povređeni, nećete dozvoliti da to zlobnici iskoriste protiv vas.

U snu plivati sa ribama

Kada u snu vidite kako plivate sa ribama, to znači da ćete se uskoro naći u jednom ne baš dobronamernom društvu. Moguće je da ćete biti na meti nekih zlobnika i osoba koje samo čekaju da napravite pogrešan potez kako bi vas diskreditovale, ali ćete vi uspešno „plivati“ između njih. Bićete svesni s kim imate posla i nećete dozvoliti da vas iskoriste i odbace. Pravićete se da igrate njihovu igru, ali ćete igrati samo onu koju ste sami osmislili.

Sanjati da vas je riba ugrizla

Ako ste u snu videli da vas je riba ugrizla, u stvarnom životu biste mogli biti žrtva prevare i podvala. Morate biti pažljivi kada se poveravate drugima, ali i kada pružate svoju podršku osobama koje vas uporno saleću sa nekim predlozima i ubeđivanjima. Sve to bi vas moglo mnogo koštati kada shvatite da ste prevareni i iskorišćeni, ali će biti kasno da se kajete.

U snu videti mrtvu ribu

Ukoliko ste sanjali mrtvu ribu ili više njih, u bliskoj budućnosti morate obratiti pažnju na svoje zdravlje. Moguće je da neke zdravstvene probleme ignorišete već duže vreme, ali je sada poslednji čas da se uozbiljite i ponašate zrelo. Neke stvari neće same od sebe nestati koliko god da ih vi ignorišete i zato im morate posvetiti odgovarajuću pažnju. Što pre to uradite, više šanse ćete imati da bezbolno rešite zdravstvene probleme.

U snu videti ribu koja iskače iz vode

U slučaju da ste sanjali kako riba iskače iz vode, kako se izbacuje i opet vraća u vodu, to označava mogućnost da proširite vidike i rasvetlite neke nejasne stvari. Moguće je da će vam „iskočiti“ neke ideje i rešenja na koja ranije niste ni pomislili i da ćete tako dobiti kompletan uvid u ono što vas muči. To će vam doneti uspeh i pomoći vam da na novi način posmatrate stvari i ljude.

Sanjati ribu na suvom

Kada u snu vidite ribu na suvom, to znači da vas u skoroj budućnosti očekuju problemi. Moguće je da ćete se zbog nečega naći u nezavidnoj situaciji i da iz nje nećete videti izlaza. Činiće vam se da ste kao riba na suvom i da vam nema pomoći. Srećom, ovaj period će kratko trajati i vi ćete dobiti pomoć koju trebate. To će vam biti dobra lekcija za budućnost i iz nje trebate izvući pouku.

Sanjati zlatnu ribicu

Videti u snu zlatnu ribicu predstavlja ispunjenje određene želje. Moguće je da će vam naredni period biti veoma uspešan i da će vam sve polaziti za rukom. Što god da započnete, sve ćete „pozlatiti“ i na kraju ćete imati uspeha u tome. Nemojte uludo potrošiti ovako dobar period, nego ga iskoristite za ono što je u životu zaista vredno.